Kultur #5/2021

Realistiskt och starkt om poliser i Malmö

"Be Careful out there" – morgonbriefing på polisstationen i Malmö i Tunna blå linjen. Foto: Jon Rudberg/Anagram

Den tunna blå linjen balanserar skickligt svåra frågor kring Malmös polis och kriminalitet. Josephine Askegård ser en realistisk och spännande samtidsskildring.

Hur nära ligger det ett medialt självmordsuppdrag att göra en dramaserie om polisens arbetssituation i Malmö idag? Så otroligt mycket som kunde gå fel, i den inte särskilt kommunikativa hettan kring begrepp som polisbrutalitet, gängvåld, sprängningar, utsatta områden, visitationszoner, nazistdemonstrationer som skyddas av poliser, antisemitismen, sexuellt våld och ungdomar som dras in i kriminalitet. Alla dessa ämnen tas upp och hanteras med den äran. Utan tvärsäkerhet men pekpinnefritt ur flera perspektiv. Även polisens.

För här kliver individerna fram; den konflikträdda gruppchefen Jesse som oroar sig till panik för sin pubertetsdotter, den kristna Sara som inte vad hon ska göra med all empati, känsloknippet Magnus med en trasig familj som gör sig påmind hela tiden, judinnan Leah med sin rädda bråkstake till morfar Jurek, det lesbiska kärleksparet Faye och Dani, den stenhårda och karriärblinda polismästaren och rasistiska och sexistiska kollegerna. Alla i en kamp mellan jobb och privatliv, mellan lydnad i ledet och att tänka själv som en viktig del i jobbet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga