Utrikes #5/2021

Afrikanska forskare satsar på forskning om covidbehandling

En reklamtavla som täcker en husfasad. Texten lyder Mask up in public.
En reklamtavla i Kapstaden uppmanar människor att bära munskydd när de rör sig i samhället. Foto: Nardus Engelbrecht/AP/TT

I Afrika har forskare inlett arbetet med att få fram behandlingsmetoder mot milda fall av covid-19. Målet är att identifiera läkemedel som människor kan ta i sina hem – vilket både skulle kunna hejda virusspridningen och avlasta den bristande sjukvården på kontinenten.

Förhoppningen är att man inom satsningen Anticov ska kunna hitta behandlingar som kan sättas in mot covid-19 i ett tidigt skede, för att därigenom förhindra att personer blir allvarligt sjuka. Arbetet leds av forskningsorganisationen Drugs for Neglected Diseases initiative, DNDi.

Borna Nyaoke-Anoke, chef för kliniska studier vid DNDi, säger att arbetet är mycket viktigt eftersom forskningen om covid-19 ligger efter i världens låginkomstländer. De allra flesta studierna har genomförts i USA, Europa och Östasien, där samhällsförhållandena är annorlunda och tillgången på utrustning och utbildad personal är betydligt bättre.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga