Utrikes #2/2021

USA: Lättare att definiera arbetare som företagare

Cykelbud med en röd matförvaringslåda på styret, keps och munskydd, cyklar på en gata.
En ny regeländring ska göra det lättare att klassificera gigarbetare som egenföretagare. Foto: John Minchillo/AP/TT

I skuggan av stormningen av kongressen utfärdade Trumpadministrationen i onsdags en ny regel som ska göra det lättare att definiera gigarbetare som egenföretagare.

Den nya regeln ska enligt det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet skapa tydlighet på arbetsmarknaden. Regeln lägger framförallt vikt vid två faktorer för om en person ska betraktas som anställd eller egenföretagare: Hur mycket och vilken typ av kontroll arbetaren har över sitt arbete, och huruvida arbetarens vinster eller förluster är avhängiga dennes egen initiativkraft och investeringar.

– Den här regeln skapar en sedan länge behövd klarhet för amerikanska arbetare och företag, säger arbetsmarknadsminister Eugene Scalia i ett uttalande.

Vi uppskattar ansträngningarna att modernisera vår nations lagar och ser fram emot att jobba med lagstiftare för att driva visionen framåt.

Danielle Burr, Ubers chef för federala frågor

Regeländringen föreslogs i september och remisstiden kortades från 60 till 30 dagar, något som kritiserades. I ett av remissvaren uppger tankesmedjan EPI att regeländringen kan kosta arbetare 3,7 miljarder årligen i utebliven lön och uteblivna förmåner. Därutöver kommer minskade intäkter till socialförsäkringssystemen i och med minskande inbetalningar av arbetsgivaravgifter. Det rapporterar tidningen Marketwatch.

Uber är ett av företagen som har uttalat sig om regeländringen.

– Vi uppskattar ansträngningarna att modernisera vår nations lagar och ser fram emot att jobba med lagstiftare för att driva visionen framåt, säger Ubers chef för federala frågor Danielle Burr i ett uttalande.

Delstater kan även fortsättningsvis skapa sina egna regleringar, som Kaliforniens proposition 22, som slår fast att gigarbetare är egenföretagare.

Regeländringen ska börja gälla den 8 mars, efter att Joe Biden har tillträtt som president och hans pressektreterare Jen Psaki har, enligt Reuters, sagt att regeländringen kan komma att stoppas.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984