Litteratur #2/2021

Dagar av rädsla – och av solidaritet

Julia Tsimafejeva. Foto: Alhierd Bacharevic

Knappt fem månader har gått sedan valet i Belarus som bekräftade laglösheten i landet. Presidenten Aleksandr Lukasjenka använde valet för att cementera sin diktatur, men planen stäcktes av ett olydigt folk.

Sedan den 8 augusti har folk protesterat på gatorna, sedan på gårdarna, nu kanske bara genom en hastigt uppsatt kombination av tre färgade – vit,röd,vit – papper i ett fönster eller på ett staket som signalerar för varandra: Vi ger inte upp.

Poeten Julia Tsimafejeva skriver om en höstmånad då hon, hennes man och deras vänner försöker ta sig ut på gatorna och ansluta, trots rädsla för det nakna våldet som blivit vardag, och risken att gripas. De börjar dagen med att tömma väskor och telefoner, se till att ha med sig pass och vattenflaskor, mata katten och vattna blommorna om bortavaron skulle bli långvarig – Minsk lär vara full av feta katter och övervattnade blommor.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984