Inrikes #2/2021

Arbetsförmedlingen ska se över Samhallsjobbsrutiner

Myndigheten ska också bli snabbare och tydligare i sin bedömning om nedsatt arbetsförmåga. Foto: TT

Det måste gå snabbare för Arbetsförmedlingen att komma fram till om en arbetsökande har nedsatt arbetsförmåga. Utöver det ska också myndigheten utreda sina rutiner kring hur jobb hos Samhall anvisas. Detta enligt regeringens senaste regleringsbrev.

Företaget Samhall som ägs av staten och som inrättades för att bereda möjlighet för funktionsnedsatta att få jobb har under de senaste åren fått hård kritik. Detta efter flera avslöjanden bland annat kring Samhallsanställdas arbetsmiljö, hur kraven höjts så att inte längre hänsyn tagits till funktionsnedsättningen och hur företagets verksamhet i allt större grad är som vilket bemanningsföretag som helst.

Någon reformering, vilket krävts från både fackligt och politiskt håll, har uteblivit, men regeringens regleringsbrev till Arbetsförmedlingen innehåller något skärpta regler. Framförallt ska myndigheten nu se över hur de arbetat gentemot företaget och vilka arbetssökande som anvisats till vilken typ av jobb. Myndigheten ska också bli snabbare och tydligare i sin bedömning om nedsatt arbetsförmåga.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984