Inrikes #93/2020

Hamnarbetarförbundet: ”Vi är kluvna”

Erik Helgesson, från Hamnarbetarförbundet, menar att domen innebär att förbundets avtal är mindre värt än de hade hoppats. Foto: Adam Ihse/TT

I veckan kom Arbetsdomstolens dom i ett principiellt viktigt mål mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges hamnar samt APM terminals. AD slår fast att Sveriges hamnar inte begått kollektivavtalsbrott, men däremot att bolaget ska betala skadestånd till förbundet på två punkter.

Målet handlade om förhandlingar om skiftarbetets förläggning, vilket enligt Hamnarbetarförbundets kollektivavtal med Sveriges hamnar ska förhandlas lokalt. Men Hamnarbetarförbundets avtal är ett andrahandsavtal. Förstahandsavtalet innehas av Transport och innehåller samma formuleringar om hur skiftarbetet ska regleras. När APM Terminals endast förhandlade förändringar i arbetstidens förläggning med Transport stämde Hamnarbetarförbundet APM Terminals och Sveriges hamnar för kollektivavtalsbrott.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp