Utrikes #90/2020

Förare tar robotavsked från Ubers app till domstol

Enligt facket strider automatiserat avsked emot artikel 22 i lagen om GDPR. Foto: Darryl Dyck/TT

Fyra Uber-förare från Storbritannien och Portugal som fått sparken på grund av att algoritmer i gigföretagets app kommit fram till att de begått fel, tar nu fallet till domstol. Enligt gigarbetarfacket, som företräder förarna, är inte bara metoden ett brott mot GDPR utan även ett sätt att undslippa arbetsrättsligt ansvar.


För många gigarbetare kan ett avsked inte ens vara ett knapptryck bort. Flera av gigföretagen, som exempelvis Uber, har inbyggda algoritmer som automatiskt fattar beslut som kan få stora konsekvenser. Nu tar tre brittiska och en portugisisk Uber-förare med hjälpa av det brittiska gigarbetarfacket ADCU fyra av dessa beslut till domstol i Nederländerna, där Uber har sitt internationella huvudkontor. Så kallad ”robot-sparkande” ger, enligt fackets ordförande, en inblick i en värld som hämtad ur George Orwells roman 1984. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984