Inrikes #89/2020

Besöksstoppen kan vara olagliga

I våras infördes besökstopp på äldreboenden, med slutdatum första oktober. Nu har både Stockholm och Göteborg stad har infört besökstopp på nytt med preliminärt slutdatum den 30 november och fler kommuner överväger att göra detsamma. Foto: Henrik Montgomery/TT

På torsdagen införde Göteborg och Stockholm stad besöksstopp på äldreboende och flera kommuner överväger att följa efter. Detta trots att Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten förklarat åtgärden vara olaglig. ”Tiden får utvisa om vi har fel”, säger finansborgarrådet i Stockholm.

Det besöksstopp som tidigare införts på äldreboenden i Sverige hävdes den första oktober. I samband med det konstaterade Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten att endast regeringen kan införa sådana begränsningar. Det är olagligt för kommuner och regioner att själva fatta sådana beslut. Trots det införde på torsdagen både Stockholm och Göteborg stad besökstoppen på nytt med preliminärt slutdatum den 30 november och fler kommuner överväger att göra detsamma. Men Socialstyrelsen har inte ändrat uppfattning.

– Det är myndiga personer som bor i sitt eget hem. Det finns ingen laglig grund för att förbjuda dem att ta emot besökare i sitt eget hem. Regelverket tillåter inte ett generellt besöksförbud på äldreboenden, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen till DN.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga