Inrikes #89/2020

Avtal klart i handeln – strejken avblåst

Handelsanställdas förbundsordförande Linda Palmetzhofer (th) och avtalssekreterare Per Bardh håller pressträff med anledning av medlarnas bud i de strandade avtalsförhandlingarna mellan Handelsanställdas förbund och Svensk Handel. Det blir ingen strejk inom handeln. Parterna har tackat ja till medlarnas bud. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det blir ingen strejk i handeln. Handels och motparten Svensk handel har tecknat avtal. Enligt facket följer avtalets löneökningar industriavtalets längd och nivå. Någon retroaktiv kompensation för de uteblivna pandemimånaderna blev det inte, men en låglönesatsning och höjning av lägstalönerna. Flera viktiga frågor, såsom begränsning av visstidsanställningar kom man dock inte överens om. I stället ska detta behandlas i en arbetsgrupp.

Handels och Svensk handel har kommit överens om ett nytt avtal, i stora delar likt det som tecknats inom industrin i så väl avtalsvärde som tidslängd. Det meddelade facket på en presskonferens på torsdagen. I och med detta avblåses de varslade stridsåtgärderna.

– Det känns roligt att berätta att vi har två nya avtal i hamn. Det känns extra roligt att kunna säga att vi har en otrolig vilja och kraft i vårt förbund. Våra medlemmar tog låglönefajten och det gav bra resultat, sade Linda Palmetzhofer, Handels förbundsordförande  

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984