Kultur #89/2020

Sven Wollter höll fanan högt – och lusten

Skådespelaren, författaren och agitatorn Sven Wollter avled mitt i steget, 86 år gammal. Foto Christine Olsson/TT

"Sven Wollters politiska engagemang rörde sig, vid sidan av stöd (praktiskt förstås) till organisationer som Ship to Gaza, ofta kring inrikesfrågor, arbetsrätt såväl som antirasism. Vinster på det allmännas bekostnad retade gallfeber på honom, klassanalysen låg alltid längst fram." Arbetarens Josephine Askegård skriver med anledning av Sven Wollters bortgång.

Skådespelaren, regissören, författaren, sångaren, göteborgaren och politiske agitatorn Sven Wollter avled mitt i steget i början av veckan, sörjd av hela kultursverige. Sedan Hemsöborna 1966 och tio år senare Raskens chockartade kändisskap har han varit en publik persona som med sitt starka kommunistiska engagemang, särskilt i organisationen, senare partiet, nu väl i praktiken avsomnade KPML(r) ständigt fått förundrade frågor kring hur han kunde stå upp för alla kommunismens brott genom tiderna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984