Inrikes #79/2020

KD lovar hjälpa V att fälla regeringen redan nästa vecka

– Många frågar nu om vi kan tänka oss att väcka misstroende mot regeringen. Ingen tvekan råder i vår riksdagsgrupp. I går svarade vi enhälligt ja, sade partiledare Ebba Busch i sitt hösttal på onsdagen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kristdemokraterna kommer att ställa sig bakom en eventuell misstroendeförklaring från Vänsterpartiet mot Stefan Löfven, eller väcka en själv och Moderaterna öppnar för att följa med. Vänsterpartiets syfte är att stoppa försämringar av anställningsskyddet, men Stefan Löfven svarar att ett misstroendevotum skulle göra just det och ge nycklarna till Sverigedemokraterna.

När Vänsterpartiet på torsdagen sköt upp sin deadline för misstroendeförklaring mot Stefan Löfven om han inte gav besked om han tänkte införa las-utredningens förslag, rådde oklarhet om V skulle få det stöd i riksdagen som krävs.

Nu, på fredagen, meddelar Kristdemokraterna att de är beredda att ställa sig bakom ett misstroendevotum som välter regeringen, redan i nästa vecka om så krävs. Partiledaren Ebba Busch säger i sitt hösttal att de mycket väl också själva kan tänka sig att ta initiativet. 

– Många frågar nu om vi kan tänka oss att väcka misstroende mot regeringen. Ingen tvekan råder i vår riksdagsgrupp. I går svarade vi enhälligt ja, säger partiledare Ebba Busch i sitt tal.

Tidigare har Sverigedemokraterna förklarat sig villiga att rösta för. Förra veckan gav Moderaternas partiledare Ulf Kristersson beskedet att inte stödja en misstroendeförklaring från V som skulle stoppa de planerade förändringarna av anställningsskyddet. I en facebook-post som publicerades på fredagen öppnar partiledaren nu dörren igen. 

”Vi röstade mot den här regeringen när den tillträdde efter valet och vi kommer självklart alltid rösta för att avsätta den. Den här regeringen är dålig för Sverige och Stefan Löfven är en dålig statsminister.”, skriver Ulf Kristersson på facebook, men tillägger att det bara är aktuellt om Vänsterpartiet menar allvar.

MODERATERNA KOMMER ALLTID RÖSTA FÖR EN NY REGERING

Omvärldens försök att förstå Vänsterpartiets hot om misstroende mot…

Publicerat av Ulf Kristersson Fredag 9 oktober 2020

Kort efter Ebba Buschs utspel slog Stefan Löfven tillbaka mot Vänsterpartiets partiledare, Jonas Sjöstedt. Det förslag som regeringens egen utredning kommit fram till och som baseras på den överenskommelse som regeringen har med C och L, har fått skarp kritik från fackligt håll som en jackpot för arbetsköparna.

Även Stefan Löfven har framfört kritik, men regeringen har ändå hittills valt att gå vidare med det. Men Stefan Löfven skriver nu en fälld regering skulle göra större skada för sveriges arbetare. Han visar samtidigt i sin kommentar till SVT Nyheter att han fortfarande tror att förändringarna i arbetsrätten kan lösas genom en överenskommelse mellan arbetsköparna och LO, TCO och SACO, detta trots de avvisande besked om fortsatta förhandlingar som kommit från facken.

”Fackföreningsrörelsen har lämnat dörren öppen för fortsatta förhandlingar. Den dörren vill Jonas Sjöstedt stänga, låsa och ge nyckeln till Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson. Det skulle få enorma konsekvenser för Sveriges löntagare”, skriver Stefan Löfven i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Jonas Sjöstedt svarar på twitter med att det i själva verket är regeringen som hindrat en förhandlingslösning.

”Vårt mål är att parterna ska få förhandla i lugn och ro utan att hotas av LAS-utredningens förslag. Men om regeringen vill gå vidare och köra över facket med lagstiftning, förstöra anställningstryggheten för alla och gå emot den svenska modellen – då tar vi hellre ett extraval.”, skriver partiledaren på Twitter.

https://twitter.com/jsjostedt/status/1314525489881645057
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga