Inrikes #71/2020

Näringsministern pressades om techjättarnas skatteflykt

Tony Haddou framhöll Vänsterpartiets förslag om vikten att införa en offentlig land-för-land rapportering, som gör det möjligt att se om multinationella företag betalar skatt och utkräva ansvar. Foto: Julia Lindblom

I går hölls den första debatten i riksdagen med anledning av Amazons lansering i Sverige. Arbetaren var på plats för att bevaka utfrågningen av näringsminister Ibrahim Baylan. Näringsministern pressades hårt men undvek i stort sett att svara direkt på ledamöternas frågor.

Den 45 minuter långa debatten i riksdagen hölls i samband med två interpellationer, båda skrivna med anledning av uppgifter i Aftonbladets granskande artikelserie ”Nätjättarna”. Där framgår det hur tre av regeringens ministrar lockat techbolag som Amazon, Google och Facebook att etablera sig i Sverige med hjälp av skatteförmåner och subventioner.

Det var Vänsterpartiets ledamot och skattepolitiska talesperson Tony Haddou som först ställde frågan till näringsminister Ibrahim Baylan om vilka åtgärder han tänkte vidta för att hindra att svenska skattepengar går till internationella techjättar, som ägnar sig åt aggressiva skatteupplägg. 

– Jag hoppas att näringsministern förstår hur domino fungerar. För när regeringen räknar på jobb som etableras, så måste man räkna på jobb som slås ut. När regeringen räknar på skatteintäkter som kommer in när människor arbetar, då kanske näringsdepartementet ska ha en kolumn i sin excelfil om hur mycket skatteflykten kostar, sade Tony Haddou under debatten.

Vid debatten närvarade också Ali Esbati och Lorena Delgado Varas från Vänsterpartiet samt Joar Forssell från Liberalerna. Joar Forssell frågade ministern om enskilda bolag bör ges positiv särbehandling och på vilket sätt regeringen i sådana fall motiverar sitt ställningstagande.

Näringsministern sade inledningsvis att vi just nu befinner oss i början av en digitalisering av samhället och näringslivet, och att infrastrukturen hos techjättarna blivit viktig för att skapa nya tjänster och företag. 

Tony Haddou framhöll Vänsterpartiets förslag om vikten att införa en offentlig land-för-land rapportering, som gör det möjligt att granska om multinationella företag betalar skatt och utkräva ansvar. 

I nuläget behöver Amazon inte redovisa sina vinster i Sverige, utan kan istället direkt slussa intäkterna vidare till lågskattelandet Luxemburg, där de har sitt huvudkontor. 

Ibrahim Baylan svarade dock inte på frågan om han kunde tänka sig att rösta för förslaget.

Senare i debatten sade han att det ”inte var längesedan man kunde gömma sina pengar i Schweiz” och att det internationella arbetet går framåt för att stoppa skatteflykt. Något som fick Tony Haddou att påpeka att det var just den socialdemokratiska regeringen som förra året var med om att plocka bort Schweiz från EU:s svarta lista över skatteparadis.

Foto: Julia Lindblom
Ali Esbati sade att det var anmärkningsvärt att ministrar skrivit insmickrande brev till bolaget och avslutat med meningen ”vi är redo för business och står till er tjänst”.

När Ali Esbati från Vänsterpartiet tog upp den svåra arbetssituationen för Amazons lagerarbetare lämnade näringsministern talarstolen mitt under anförandet och gick iväg för att dricka vatten. Detta fick Ali Esbati att reagera och påpeka att den möjligheten inte finns för många av Amazons anställda.

Haddou underströk också han de svåra arbetsvillkoren för lagerarbetarna och att Amazon frånsäger sig samhällsansvar i de länder de verkar genom att urholka anställningstryggheten. Han lyfte England som exempel där ambulans tillkallats till Amazons lager 600 gånger under en treårsperiod. 

– Såhär agerar ett bolag som aktivt arbetar mot facklig organisering och använder arbetare som slit och släng, sade Tony Haddou.

Ali Esbati frågade om regeringen kommer att stå på samma sida som fackföreningarna i dragkamper som uppstår och Lorena Delgado Varas frågade om ministern vad han tror etableringen av techföretagen kommer att innebära för mindre företag och innovationen i Sverige, som är viktig för exporthandeln.

Det är ju bra att ministern lyfter frågan om kollektivavtal, men när företag som Amazon ändå planerar att ta in nästan hälften av anställda på bemanning så finns det lite mer Baylan behöver göra.

Tony Haddou, riksdagsledamot för Vänsterpartiet

Näringsministern svarade inte direkt på ledamöternas frågor utan ägnade längre tid åt att prata om ett arbetsplatsbesök han gjort i Sundsvall, där många människor varslats. Han underströk den allvarliga situationen för de som under pandemikrisen blivit av med jobbet.

Baylan pratade vidare om vikten av den svenska modellen. Han sade att Vänsterpartiet försöker misstänkliggöra och bekämpa Socialdemokraterna, ”som man gjort i alla år”, för att de inte skulle stå upp för den svenska kollektivavtalsmodellen.

Senare i debatten kom han in på samma tema och kallade sig för en varm anhängare av den svenska kollektivavtalsmodellen.

– När vi träffat Amazon har vi framhållit vikten av att teckna kollektivavtal. Och även om de vägrar har den underleverantör de har valt kollektivavtal, vilket är bra och det ska vi fortsätta argumentera för, sade Ibrahim Baylan.

– Det är ju bra att ministern lyfter frågan om kollektivavtal, men när företag som Amazon ändå planerar att ta in nästan hälften av anställda på bemanning så finns det lite mer Baylan behöver göra, kommenterade Tony Haddou. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar