Inrikes #64/2020

Omstart i las-förhandlingarna

LO-ledningen har lovat större öppenhet i de återupptagna las-förhandlingarna men hos många medlemmar pyr fortfarande oron och ilskan. 20191110 LO-Borgen i Stockholm. Foto: Fotograferna Holmberg / TT / kod 96

Nu återupptas las-förhandlingarna. Flera av de LO-förbund som tidigare hoppat av har backat och finns återigen med runt bordet. Detta efter fredagens extrainsatta representantskap.

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel stod att samtliga förbund som tidigare hoppat av, nu deltog i förhandlingarna. Pappers är dock fortfarande inte med.

Turerna kring de infekterade las-förhandlingarna har tagit ännu en vändning. Under fredagens extrainsatta representantskap meddelade merparten av de LO-förbund som tidigare hoppat av att de nu har ändrat sig. Pappers står dock fortfarande utanför förhandlingarna.

Detta efter att LO-ledningen bland annat lovat större öppenhet kring vad som sker under förhandlingarna samt att man inte tänker medverka till att saklig grund för uppsägning tas bort ur arbetsrätten.

Dessutom måste beslutet av de pågående förhandlingarna få minst 60 procents godkännande av representantskapet, vilket är LO:s högsta beslutande organ mellan kongresserna.

I tisdags återupptogs därför förhandlingarna med Svenskt Näringsliv.

Men bland flera fackligt aktiva LO-medlemmar är ilskan och besvikelsen stor. Bland annat för att turordningsreglerna ligger på förhandlingsbordet.

”Efter 40 år av facklig kamp trodde jag mig inte behöva uppleva att fackföreningsrörelsen börjar anpassa sitt tänkande och handlande efter kraven på marknadsliberalernas definition av modernisering av arbetsrätten”, skriver Jan-Olov Carlsson som är ordförande i IF-Metallklubben på Volvo Lastvagnar i Umeå i en debattartikel på tidningen Arbetet.

Han är bland annat initiativtagare till budkavlen ”Försvara turordningsreglerna i las” som lockat många besvikna och oroliga LO-medlemmar.

Om parterna inte kommer överens innan den sista september om en dryg månad går regeringen vidare med den hårt kritiserade las-utredningens förslag.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hej där 👋

Läs Arbetarens senaste Månadsmagasin gratis på webben! Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet kommer tre gånger i veckan: onsdag, fredag med veckans rubriker och långläsning på söndagar.