Litteratur #62/2020

Flykten från paradisön

Ananda Devi berättar om livet bakom kulisserna i semesterparadiset. Foto: Umar Timol

Utanför Mauritius kuster pågår ett intensivt arbete för att ta hand om det hotande oljeläckaget som började två veckor efter att ett japanskt fartyg gått på grund. Fartyget hade med sig nära 4000 ton olja som nu har stått och pumpat ut i havet. ”Nu hotas på allvar miljön kring paradisön och dess korallrev”, och […]

Utanför Mauritius kuster pågår ett intensivt arbete för att ta hand om det hotande oljeläckaget som började två veckor efter att ett japanskt fartyg gått på grund. Fartyget hade med sig nära 4000 ton olja som nu har stått och pumpat ut i havet. ”Nu hotas på allvar miljön kring paradisön och dess korallrev”, och ”Semesterparadiset hotas”, skriver svenska tidningar. Men att beskriva denna önation 180 mil från Afrikas östkust enbart som en paradisö är inte riktigt hela sanningen.

Här finns ett unikt artliv, som nu hotas (förutom de arter som utrotats sedan holländska sjöfarare steg iland) tillsammans med korallerna, så det är en ekologisk katastrof för hela jordens invånare. Detta blir också ett lokalt ekonomisk dråpslag då fiske och turism är viktiga delar av landets ekonomi. Och de fattiga och utslagna invånarna, som förstås också finns bakom turistkulisserna, blir de som får betala.

[BOK] Eva ur spillrorna
Ananda Devi
Översättning: Maja Thrane
Tranan, 2020

I romanen Eva ur spillrorna berättar den mauritiska författaren Ananda Devi om fyra ungdomar i Troumaron, en förort till huvudstaden Port Louis som kämpar för integritet och värdighet trots riktigt dåliga odds.
Här tar kvinnorna från ung ålder emot det ständiga våldet, inte minst sexuellt. En ung kropp är en vara som förväntas vara till salu för ett billigt pris, som en tjänst, ett par sandaler, en middag, lite sprit, skolundervisning och några böcker, eller bara att för slippa övergrepp.

Eva lever med våldet, hon blir upprepat våldtagen av sin lärare och får stryk av sin far, dagligen. Modern, som fick sparken från textilfabriken som flyttade till ett billigare land, kryper ihop i ett hörn.

Sad är en poet, besatt av den tonårige Rimbauds dikter, som vill två saker: han vill skriva, arbeta med och leva med orden, och han vill rädda Eva från att dras ned i en spiral som han ändå ser verkar omöjlig att undvika. Väninnan Savita väntar utanför medan Eva lämnar ut sig för övergreppen, det är det enda hon kan göra.

Clélio sprängs nästan inifrån av sin vrede. De fyra unga talar i korta kapitel om sin verklighet och sina drömmar, drömmar som de knappast kan uttala högt – det gäller att inte sticka ut mot gänget eller myndigheterna, men ändå att längst där inne bevara en liten diamanthård kärna av det egna. Varje dag tar de bussen, genom muren av sopor, till skolan nere i staden.

Och visst är det en hård klasskildring utan nåd, men samtidigt också en historia om särskilt ungas förmåga att älska och se varandra mitt i det påtvingade rollspelet – eller som Sad säger: när folk ser på varandra är det i första hand inte ansikten de ser, utan etiketterna, tilldelade på livstid.

Eva ur spillrorna är en liten och stark roman om ungdomar, om ett mord, en hämnd, en flykt och om globalisering. Nu alltså också om en allvarligt ekologiskt hotad del av vår gemensamma jord.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp