Följetong #51/2020

Sommarföljetongen, Sjukt, syster! – del 7

Bild: TT/Stockholmskällan, Montage: Arbetaren

Berättelsen om sjuksköterskan är ett unikt kapitel i vår historia. Historien är full av starka, drivande kvinnor som lämnat avtryck in till våra dagar. I boken Sjukt, syster! visar Sara Heyman hur stereotypa bilder av sjuksköterskan fortsätter att verka och stå i vägen för högre löner och bättre arbetsvillkor. Detta är del 7 i följetongen.

Drottning Sophia kom från hertigdömet Nassau i nuvarande Tyskland. Hon gifte sig 1857 med den svenske prinsen Oscar, men det var först 1873 som de blev kung och drottning. Drottning Sophia beskrivs som klartänkt och allmänbildad. Hennes liv var till stor del, som så många andras vid den här tiden, präglat av sjukdom och död. Hennes far dog när hon var tre år. Den familj hon gifte in sig i, den svenska kungafamiljen, var också drabbad av sjukdom och själv hade hon problem med hälsan. Hon födde tre barn inom loppet av drygt två år och fick ett fjärde några år senare. På 1880-talet vistades hon utomlands långa tider på grund av sjukdom och fick femtio år gammal operera bort båda äggstockarna – ett långt ifrån riskfritt ingrepp 1887. 

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga