Analys #44/2020

Mörk horisont för las-försvarare

"Kvar, för ett LO som på allvar vill försvara de gamla Las-reglerna som de själva tidigare tyckt vara för lågt satta, återstår endast storprotest eller politisk strejk, vilket påkallats av gräsrötter", skriver Axel Green. Foto: Toivo Jokkala och Ali Lorestani, Adam Ihse, Pontus Lundahl, Fredrik Sandberg/TT. Montage: Arbetaren

"Rävsaxen har slagit igen över facken om de på allvar vill rädda den gamla lagen om anställningsskydd, las. Arbetsköparna kräver nu mer än las-utredningens förslag för att komma överens. Om inte facken är eftergivna nog kan arbetsköparna bara vänta på lagförslaget. Återstår bara att sälja ut något annat eller att vidta fackliga motåtgärder." Arbetarens Axel Green skriver om utmaningarna för fackrörelsen att försvara las.

Tongivande arbetsköparorganisationer sågar nu också las-utredningens förslag på ändringar i lagen om anställningsskydd, las. Men till skillnad från facket eller arbetsmarknadsministerns kritik mot att förslaget skulle rubba maktbalansen mellan fack och arbetsköpare, har de senare en helt annan ingång.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga