Utrikes #42/2020

Migranter protesterar i stängt läger på Cypern

Migranter organiserade på onsdagsmorgonen en protest i Pournara-lägret utanför Nicosia. Foto: Privat

I onsdags organiserade migranter en protest mot de svåra förhållandena i Pournara-lägret på Cypern. Över 750 personer befinner sig mot sin vilja instängda i det överfulla lägret där råder brist på vatten och andra förnödenheter. I skuggan av coronapandemin har migranters rättigheter inskränkts och desperationen på ön växer för varje dag.

Cypern öppnar långsamt upp för turister och internationell flygtrafik. Samtidigt blir levnadsvillkoren för migranterna som befinner sig i det inhägnade Pournara-lägret i Kokkinotrimithia utanför huvudstaden Nicosia allt värre. Lägret var från början tänkt som ett tillfälligt mottagningscenter för 350 personer. Där skulle asylsökande skulle genomgå hälsokontroller och endast få stanna i max 72 timmar.

Nu bor sedan flera månader över 750 personer i tält på det inhägnade området under outhärdliga förhållanden. Majoriteten av migranterna är från länder som Kamerun, Bangladesh och Pakistan. Det saknas vatten, hygienartiklar och andra förnödenheter samtidigt som sommarvärmen drar in över landet och temperaturen kan om dagarna klättra till över 40 grader. 

Foto: Petros Karadjias/TTFörhållandena i Pournara-lägret utanför huvudstaden Nicosia blir allt värre.
Foto: Petros Karadjias/TT
Förhållandena i Pournara-lägret utanför huvudstaden Nicosia blir allt värre.

Efter den lockdown som Cypern införde den 25 mars förändrades villkoren drastiskt för migranter och asylsökande i landet. Pournara-lägret stängdes och inhägnades med hänvisning till hälsokrisen. Många asylsökande som myndigheterna tidigare inkvarterat på lågbudgethotell och vandrarhem på ön, tvångsförflyttades till det stängda lägret. Asylrättsjurister och människorättsorganisationer har sedan slutet av mars nekats inträde till området och många människor saknar tillgång till ordentlig sjukvård.

De senaste två veckorna har migranter organiserat protester vid ingången till lägret. Den cypriotiska polisen har i flera fall svarat med tårgas och våld. I onsdags ägde ännu en protest rum, som också fick solidaritet av lokala aktivister som samlades utanför stängslet.

Foto: PrivatHundratals migranter samlades vid ingången till lägret på onsdagsmorgonen.
Foto: Privat
Hundratals migranter samlades vid ingången till lägret på onsdagsmorgonen.
Foto: Petros Karadjias/TTMigranter nekas juridisk hjälp och NGO:s släpps inte in på området.
Foto: Petros Karadjias/TT
Migranter nekas juridisk hjälp och NGO:s släpps inte in på området.

Doros Polykarpou är ordförande för människorättsorganisationen KISA på Cypern. Han säger att situationen för asylsökande förvärrats drastiskt under coronapandemin och att regeringen använder viruset som ursäkt för att inskränka migranters rättigheter.

Foto: Julia LindblomDoros Polykarpou, ordförande KISA
Foto: Julia Lindblom
Doros Polykarpou, ordförande KISA

– Coronaviruset sågs av regeringen som ”en möjlighet” att gå bortom existerande legala ramverk och i ännu högre grad inskränka rörelsefriheten. De säger att de skyddar migranternas hälsa genom att inte låta dem träffa advokater, NGO:s eller få juridisk rådgivning. De annonserade redan i början av året sina planer på att inhägna det här lägret, pandemin gav dem en ursäkt att göra det på en gång. Här får ingen veta något om sin framtid, säger han och fortsätter:

– Nu har migranterna sedan två veckor börjat organisera protester. De får endast en liten vattenflaska att dricka varje dag trots att hettan här är olidlig. 

Cyperns inrikesminister Nicos Nouris har fördömt protesterna och kallat demonstranter som kommit dit för att visa solidaritet för ”sabotörer”.

– Vi kommer inte att tillåta någon anarki i vårt land. I en tid när vi anstränger oss för att klara av ett stort antal migranter i vårt land, försöker några medvetet sabotera situationen, sade han till den cypriotiska dagstidningen Cyprus Mail.

Den 20 mars i år genomförde Cypern en olaglig push-back när en båt med 174 syriska flyktingar, varav 60 barn, försökte nå kusten. Agerandet som stred mot Europakonventionen fördömes bland annat av Human Rights Watch och andra människorättsorganisationer. 

Se video nedan från veckans protester på Cypern. Materialet är från KISA.


Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga