Poddspecial: Amazon: motstånd i pandemins tid, del 2 – Frankrike/Tyskland

E-handelsjätten Amazon ser möjligheter att växa massivt under coronakrisen. Men på vilkas bekostnad? I den här podden berättar arbetare från en mängd länder om protesterna och strejkerna på Amazons lager runt om i världen i spåren av coronakrisen. En podd av Arbetarens Julia Lindblom.

I detta avsnitt beger vi oss till Frankrike där fackförbundet Sud Solidaires stämt Amazon i rätten – och vunnit. Amazon stängde ned sex distributionscenter. Men vad händer i Tyskland där ordrarna i stället ökar?

Podcast
Det franska facket Süd Solidaires stämde företaget för att de inte tagit säkerheten på allvar och skyddat arbetarnas hälsa under coronapandemin.
Foto: Montage Arbetaren

E-handelsjätten Amazon ser möjligheter att växa massivt under coronakrisen. Men på vilkas bekostnad? 

I den här podden berättar arbetare från en mängd länder om strejkerna på Amazons lager runt om i världen och om pressen på golvet.

AVSNITT TVÅ: Frankrike/Tyskland

Frankrike är ett av de länder som drabbats hårt av coronavirusets framfart. 

Den 23 mars deklarerades hälsokrisen som ett faktum. Det var en “ètat d’urgence sanitaire”, en akut hälsokris. Men på Amazons lager fortsatte arbetet som vanligt. 

Ända tills den 14 april då en historisk dom föll mot nätjätten i en fransk domstol. Det var det franska facket Süd Solidaires som stämde företaget för att de inte tagit säkerheten på allvar och skyddat arbetarnas hälsa.

Men just på grund av detta, på grund av att Amazon tillfälligt stängde ned sina logistikcenter i Frankrike, ökade ordrarna i andra länder. Amazon utnyttjade sitt europeiska logistiska nätverk för att hålla verksamheten igång. Inte minst blev detta tydligt i Tyskland där leveranserna till Frankrike blev fler.

I detta avsnitt intervjuas Jean-Francois Berot från det franska fackförbundet Sud Solidaires, Christian Krähling från det tyska fackförbundet Verdi och Gretl som arbetar på Amazons lager i Winsen.

Musik: 86 Crew, ”Promesses”

Lyssna på svensk version här:

Podcasten hittar du på kanalen Arbetaren Radio på Spotify och Soundcloud, samt Arbetaren.se. Du kan även prenumerera på podden i valfritt program genom att använda följande RSS-länk: https://feeds.soundcloud.com/users/soundcloud:users:788751406/sounds.rss