Kommentar #31/2020

Den röda tråden som ofta förbises

Annie Hellquist, tf. chefredaktör på Arbetaren Foto: Axel Green

Kanada har drabbats av den dödligaste masskjutningen någonsin i landet. Gärningsmannen, 51-åriga Gabriel Wortman, började med att skjuta sitt ex och hennes nya partner och sköt sedan ihjäl ytterligare 16 personer. Mönstret hos terrorister och masskjutare av att ha en historia av våld mot kvinnor är en pusselbit som alltför ofta förbises när våldet ska förklaras, förstås och förebyggas.

Under fjorton timmar, förra helgen, åkte 51-åringen runt i kanadensiska Nova Scotia, klädd som polis, och sköt människor och satte eld på bostadshus. Han knackade på folks dörrar och sköt när de öppnade, han slet folk ur bilar och sköt. Ett föräldrapar sköts till döds framför sina barn. Kanadensiska myndigheter har uppgett att mordturnén ser ut att ha inletts med ett mord med bakomliggande motiv, då han sköt sitt ex och hennes nya partner på morgonen, för att sedan ha utvecklats till slumpmässiga attacker. 

Man hittade kopplingar till våld i nära relationer i 54 procent av fallen och många masskjutningar började med att en närstående kvinna mördades.

Mycket lite är ännu känt om mannens motiv till dådet, men vittnen berättar att han hade stora problem med svartsjuka när det gällde hans före detta flickvän. När det kommer till masskjutningar, så finns det ett mönster som ofta förbises. När den amerikanska organisationen Everytown for gun safety gick igenom alla amerikanska masskjutningar mellan 2009 och 2016 och slår fast att våld i nära relationer är en faktor bakom masskjutningar. Man hittade kopplingar till våld i nära relationer i 54 procent av fallen och många masskjutningar började med att en närstående kvinna mördades. 

Många massmördare eller ensamagerande terrorister som motiveras av diametralt olika saker har visat sig ha våld mot närstående kvinnor eller uttryck för kvinnohat gemensamt. Jag listar här några:

Hemma hos den högerradikala bankmannen Tobias Rathjen, som mördade tio personer när han sköt mot två vattenpipbarer i tyska Hanau, hittades även hans 72-åriga mamma skjuten till döds.

Den rasistiskt motiverade terroristen Philip Manshaus, 21, mördade sin 17-åriga adoptivsyster innan han gick till attack mot moskén i norska Bærum, i augusti 2019.

Innan 25-åriga Alek Minassian körde sin skåpbil in i en folkmassa i Toronto i april 2018 skrev han ett hyllande Facebooksinlägg om den kvinnohatande mördaren Elliot Roger, som för att ta hämnd på kvinnor, dödade sex personer i Isla Vista, 2014. Alek Minassian manade till ett ”incel-uppror” och tog sedan bilen mot sitt dåd. Incel står för ofrivilligt celibat (involuntarily celibat) och är en subkultur på nätet bestående av män som upplever sig som berövade på kärlek och sex från kvinnor.

Khalid Masood som 2017 körde sin bil in i människor på Westminsterbron i London och dödade fem personer hade enligt uppgifter varit kontrollerande och våldsam mot före detta fru, som flydde från honom efter bara tre månaders äktenskap.

Stephen Paddock som hösten 2017 sköt rakt in i publiken på en country-konsert, från sitt hotellfönster, i Las Vegas, brukade, enligt en kvinna som trädde fram efter dådet, köpa henne för våldsamt sex.

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, den mansom sommaren 2016 dödade över 80 personer i Nice, när han på Frankrikes nationaldag körde lastbilen på den packade strandpromenaden, rapporterades ha en lång historia av våld mot närstående kvinnor.

Det finns uppgifter om att Omar Mateen, som dödade 49 personer på nattklubben Pulse i Florida, 2016 ska ha misshandlat sin fru regelbundet.

Kristna anti-abort-terroristen Robert Lewis Dear, som dödade tre personer på en abortklinik i Colorado 2015 hade en lång historia av våld mot kvinnor och hade tidigare även arresterats för våldtäkt.

Seungh Hui Cho, som skjöt ned 32 personer på skolan Virginia Tech 2007 hade kontaktförbud gentemot en kvinnlig student och hade anmälts för att trakassera henne och en annan kvinna.

Adam Lanza, som låg bakom skjutningen på Sandy Hooks grundskola 2012, där 20 barn dödades, sköt sin mamma fyra gånger innan han begav sig mot grundskolan.

Esteban Santiago, som sköt 13 personer, varav fem dog, på flygplatsen i Fort Lauderdale januari 2017, anmäldes året innan för att ha slagit och tagit strypgrepp på sin flickvän.

Och listan skulle tyvärr kunna göras längre.

Ofta finns också varningstecken. Den amerikanska organisationen Everytown for gun safety kunde i sin granskning av de amerikanska masskjutningarna mellan 2009 och 2016 visa att det i 42 procent av fallen fanns varningstecken strax innan attackerna. Det kunde röra sig om våld och hot om våld mot sig själv eller andra, överträdelse av restriktioner som exempelvis besöksförbud.

Det siffrorna, och det mönster de enskilda fallen skapar, berättar för oss är att vi måste börja prata om mansrollen och synen på kvinnor, i relation till terrordåd och massmord. Den pusselbiten är högst relevant.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984