Utrikes #18/2020

Syrisk flykting dödad av grekisk polis

Grekisk militär stoppar flyktingar i byn Mandra i Evros-regionen vid den grekisk-turkiska gränser. Foto: Giannis Papanikos/TT

En syrisk flykting sköts på måndagen till döds av grekisk gränspolis. Samtidigt sprids fruktansvärda bilder som visar hur små barn attackeras med tårgas vid den grekiska gränsen till EU. Ett barn ska också ha drunknat sedan en båt med flyktingar kapsejsat utanför ön Lesbos.

Det var strax efter klockan 09 på måndagsmorgonen som en syrisk man på flykt sköts till döds av grekisk gränspolis. Händelsen inträffade bara dagar efter det att Turkiets president Erdogan beslutat att öppna gränserna mot Europa vilket väckt hopp hos många av landets hundratusentals syriska flyktingar.

På filmer som snabbt började spridas via sociala medier syns hur mannen ligger blodig på marken efter att ha skjutits ihjäl vid gränsen mot Turkiet. Enligt uppgifter till journalisten Jenan Moussa, som bevakar händelserna på plats vid gränsområdet för Al-Aan TV, ska skottet ha gått genom munnen på mannen som kommer från det svårt krigsdrabbade Aleppo.

De grekiska myndigheterna har ännu inte bekräftat dödsskjutningen och en talesperson för den grekiska regeringen kallar händelsen för ”fake news”. Ett uttalande som fått många att reagera med avsky.

Andra kaotiska filmer från journalister på plats visar hur små barn skriker i panik sedan de utsatts för tårgasattacker från den grekiska polisen. Grekisk militär har satts in både på land och till sjöss för att stoppa desperata flyktingar, varav många barnfamiljer, från att ta sig in i EU.

Minst ett barn uppges också ha drunknat sedan en båt med 48 flyktingar vält inte långt från stranden på den grekiska ön Lesbos under måndagsmorgonen.

Många barnfamiljer är fast vid den grekisk-turkiska gränsen längs med Evros-sjön nära den turkiska staden Edirne.
Många barnfamiljer är fast vid den grekisk-turkiska gränsen längs med Evros-sjön nära den turkiska staden Edirne. Foto: Emrah Gurel/TT

Under helgen uppges grekisk polis stoppat minst 10 000 syriska flyktingar. Händelserna har uppmärksammats världen över och har fått både människorättsorganisationer och politiker på vänsterkanten att protestera.

I ett gemensamt upprop från Europarlamentets vänstergrupp kräver en lång rad parlamentariker att EU-kommissionen nu agerar för en gemensam lösning för de många människor som befinner sig på flykt i området. Från andra politiska håll låter det dock annorlunda.

Så sent som för två dagar sedan publicerade Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, en tecknad bild på sig själv där han poserar som en gigantisk gränsvakt med texten ”Regeringen bör nu omedelbart aktivera gränskontrollmekanismer och kalla in extra personal”. Ett inlägg som fick hård kritik från flera håll då läget i delar av Syrien just nu beskrivs som det värsta på länge.

– Jag skäms så djupt över alla de politiker som, när de nås av informationen om den humanitära och mänskliga katastrof som pågår, bara maler på om att ”vi ska inte tillbaks till 2015”. Fokusera på vad vi ska göra istället, vilka humanitära och solidariska insatser som krävs. Det våld mot flyktingar vi ser vid gränsen mellan Grekland och Turkiet är en direkt konsekvens av EU:s och Sveriges misslyckade politik, skrev Vänsterpartiers EU-parlamentariker Malin Björk på Facebook i söndags.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga