Inrikes #17/2020

Nytt mål för att utreda dödsolyckor

Dödsolycka på arbetet
Trots en nollvisionen omkom minst 24 personer i arbetsplatsolyckor runt om i Sverige förra året. Foto: Pontus Lundahl/TT

Tre myndigheter har satt ett nytt mål som innebär att det får ta max 18 månader att utreda allvarliga olyckor och dödsolyckor på jobbet.

Utredningar efter dödsolyckor i Sverige kan i vissa fall pågå i över fyra år. De långsamma utredningarna efter dödsolyckor i landet har fått skarp kritik från bland annat justitieombudsmannen, JO.

Dödsolyckor på jobbet utreds av riksenheten för miljö- och arbetsmål. Men åklagare som leder förundersökningar är också beroende av utredningar från både polis och Arbetsmiljöverket.

Nu har de tre myndigheterna satt ett nytt mål som innebär att det max får ta 18 månader att utreda allvarliga olyckor och dödsolyckor på jobbet.

Arbetsmiljöverket har också klubbat ytterligare ett mål som innebär att myndigheten ska göra utredningen efter en allvarlig olycka inom ett år.

– Det viktiga är att man får en bra utredning och en snabb process. Då är det större chans att man får fram den bevisning man behöver och det är även viktigt för de anhöriga, säger Elisabeth Lewin, enhetschef för inspektionsjuridik på Arbetsmiljöverket till Arbetet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga