Utrikes #17/2020

Nazistparti kan bli vågmästare efter slovakiskt val

För ett knappt år sedan riskerade partiet förbjudas som ett hot mot demokratin, men högsta domstolen beslutade att avslå riksåklagarens begäran. Foto: Dmitry A. Mottl/Wikimedia commons och Petr David Josek/AP/TT Montage: Arbetaren

Lördagens parlamentsval i Slovakien kan ge nazistparti vågmästarroll. Partiet Vårt Slovakien är både öppet antisemitiskt och vill lösa ”problem med romska parasiter.” Färska opinonsundersökningar inför valet placerar dem som tredje största parti, men statsvetare utesluter inte heller regeringsställning.

På lördag går Slovakien till val och nazistpartiet Vårt Slovakien, Ľudová strana – Naše Slovensko, tippas bli tredje största parti. Med sitt nuvarande resultat i opinionsundersökningar på 11 procent placerar de sig 6 procent bakom socialdemokratiska regeringspartiet SMER och bara 2 procent bakom tvåan det konservativa O’LaNo. Om undersökningens resultat motsvarar utfallet kommer de få en stark vågmästarroll, men tidigare undersökningar har också placerat partiet på andra plats med så mycket som ett 14-procentigt väljarstöd.

– Valresultatet kommer att ge en prognos för vilken väg landet kommer att gå i framtiden. Vi pratar här om en riktning mot auktoritär regim eller en bibehållen demokratisk form, säger Aneta Vilagi, statsvetare vid Comeniusuniversitetet i Bratislava till tidningen BalkanInsight.

Därför kan vi inte utesluta ett regeringssamarbete mellan SMER och Vårt Slovakien med stöd från ett utomstående tredje parti.
Matus Sloboda, statsvetare vid Comeniusuniversitetet

Samtliga partier i det slovakiska parlamentet har gett löften om att inte samarbeta med Vårt Slovakien, men detta till trots har deras stöd varit viktigt i många av regeringspartiet SMER:s lagförslag. Till nyhetsbyrån Reuters resonerar också statsvetaren Matus Sloboda, även han vid Comeniusuniversitetet, att flera av regeringspartiets koalitionspartners balanserande på femprocentsspärren gör sannolikheten för ett informellt eller formellt samarbete mallan SMER och Vårt Slovakien allt troligare.

— I Slovakien tenderar politiker att prata om ansvar inför landets stabilitet och beslutsamhet inför att undvika kaos och ständiga nyval. Därför kan vi inte utesluta ett regeringssamarbete mellan SMER och Vårt Slovakien med stöd från ett utomstående tredje parti, säger Matus Sloboda till nyhetsbyrån.

Partiet har under de senaste åren skördat framgångar i landet, detta med ett tilltal som inte döljer sin avsky för judar, romer, muslimer och hbtq-personer. Partiledaren, Marian Kotleba, med en bakgrund som sångare i ett vitmaktband, hyllar öppet den slovakiska nazistregimen under andra världskriget. Partiet har också en egen paramilitär säkerhetsorganisation med det uttalade syftet att freda folket från ”romsk terror”. I partiets 14-punktiga program från 2010 ingår löftet som upprepades inför valet 2016 att lösa landets ”problem med romska parasiter”.

För ett knappt år sedan riskerade partiet förbjudas som ett hot mot demokratin, men högsta domstolen beslutade att avslå riksåklagarens begäran. Ett av argumenten var att antiromsk retorik var ett vanligt inslag i alla politiska partiers retorik och Vårt Slovakien skiljde sig därför inte ut i tillräckligt hög grad.

– Jag ser ett uppenbart problem att sedan 2016 har samhället blivit alltmer tillåtande och sådan hatretorik blivit vardag, säger Aneta Vilagi till BalkanInsight.

Sedan 2016 har partiet försökt städa upp sin framtoning och framträder inte längre i den uniform som beskrivits som inspirerad av andra världskrigets slovakiska nazistmiliser. Partiets företrädare använder inte offentligt de slagord som hämtats från samma källa.

Men partiet och dess ledare fortsätter, som en ögonblinkning till sina väljare, konsekvent att använda sig av de traditionella vitmaktsymboliska numren ”14” och ”88” i sina utspel. Partiledare delade under 2017 offentligt ut en check på 1488 euro till en funktionshindrad pojkes familj  och skänkte samma summa till ett lokalt hockeylag som bett om en donation på 1500 euro.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga