Inrikes #15/2020

Arbetaren avslöjar: Dömd för nazistisk dödslista kan få skuldsanering

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Under utredningen av mordet på Björn Söderberg hittades en dödslista med över 1 200 namn och personuppgifter på politiker, kändisar och privatpersoner. En man som dömdes att betala skadestånd till ett stort antal personer på listan kan nu få skuldsanering, vilket innebär att brottsoffren endast kommer att få en bråkdel av skadestånden.

2006 dömdes en man till att betala skadestånd till ett hundratal personer, vars personuppgifter han registrerat på en nazistisk dödslista med över 1 200 namn. Mannen har nu ansökt om skuldsanering. Dödslistan, som innehöll namn på kändisar, privatpersoner och politiker, hittades i samband med utredningen av mordet på Björn Söderberg, i den morddömde Hampus Hellekants dator. Kartläggningen, som hade byggts upp under två år, berättade om politiska åsikter, rastillhörighet, filosofisk övertygelse, sexuell läggning och domar i brottmål. Det ska också bland annat ha stått:  ”Sök upp våra fiender som terroriserar oss. Låt dem vada i sitt blod”.

Mannen, som dömdes för brott mot datalagen, har skulder relaterade till skadestånden på miljonbelopp och har nu ansökt om skuldsanering. Han har mottagit ett förslag på skuldsanering från Kronofogdemyndigheten, som Arbetaren har tagit del av. Det går ut på att han ska betala totalt omkring 170 000 kronor under skuldsaneringen. Detta innebär att brottsoffren endast kommer att få 7,76 procent av de belopp mannen är skyldig dem.

Förslaget har också delgivits de personer som han är skyldig pengar, som har ombetts att lämna svar om huruvida de godkänner skuldsaneringen. Beslut om skuldsanering kan fattas även om brottsoffren bestrider saneringen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984