Inrikes #14/2020

Ännu en utredning sågar Rut-avdraget

Rut-avdraget infördes 2007. Januaripartierna vill nu höja taket i Rut. Foto: Jonas Ekströmer/TT

För några veckor sedan kom en utredning från Myndigheten för tillväxtanalys som visade att kostnaden per skapat Rut-jobb var hög. Igår kom en rapport från Riksrevisionen som kommer fram till ett liknande resultat. Rut kostar staten miljarder.

Rut-avdraget skulle göra en svart arbetsmarknad vit och skulle betala sig själv. Så lät argumentet när Rut-avdraget infördes, och att det skulle vara självfinansierat är ett argument som har återkommit genom åren. Tanken var att när fler jobb blev vita skulle skatteintäkterna öka. Så ser det dock inte ut, visar Riksrevisionens granskning. Självfinansieringsgraden ligger långt ifrån 100 procent.

– Det är en offentligfinansiell kostnad för staten och det här belastar andra skattebetalare som inte köper tjänsten, säger Anna Brink som lett Riksrevisionens granskning av rut-avdraget, till SVT.

Ett annat argument för Rut-avdraget har varit att det underlättar för barnfamiljers livspussel och kan vara positivt för jämställdheten, men merparten av Rut-användarna hade inte hemmavarande barn. Det är också, som tidigare känt, den tiondel som tjänar mest som har vunnit mest på Rut-avdraget.

Rut-avdraget ser heller inte ut att ha varit särskilt träffsäkert när det gäller att gynna personer i Sverige med lös anknytning till arbetsmarknaden. Utredningen visar att ungefär en tredjedel av jobben bemannas av personer som arbetskraftsinvandrat.

– Träffsäkerheten har inte varit särskilt god. Vare sig när det gäller vilka som får jobb eller vilka som köper tjänsterna, säger Anna Brink vid Riksrevisionen, till SVT.

Riksrevisionen skriver i ett pressmeddelande: ”Regeringen överskattade effekten av att omvandla svarta jobb till vita och gjorde överoptimistiska antaganden om hur mycket mer rutköparna skulle utföra betalt arbete.”

Stefan Lundgren, Riksrevisionen

– Vår bedömning är att de positiva effekterna på statsfinanserna av ökat arbetsutbud, nya arbetstillfällen i rutbranschen och minskat svartjobb tydligt understiger kostnaderna för rutavdraget. Därutöver tillkommer negativa effekter på statsfinanserna av att hushållens konsumtion av andra varor och tjänster minskar när hushållen lägger mer resurser på ruttjänster, säger riksrevisor Stefan Lundgren.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga