Inrikes #13/2020

Grävmaskinist åtalas för arbetskamrats död

Efter en dödsolycka i Gällivare 2018 åtalas hans kollega för vållande till annans död. Foto: Henrik Montgomery/TT

2018 dog den 34-åriga arbetsledaren efter att ha fått en grävskopa över sig i Gällivare. Nu åtalas arbetskamraten för vållande till annans död. Det är andra fallet på kort tid där en arbetskamrat åtalas för en arbetsplatsolycka med dödlig utgång.

Det var i november 2018 som den 34-åriga arbetsledaren avled av de skador som han fick när en skopa lossnade från en maskin och träffade honom. Nu väcks åtal mot den grävmaskinist, en arbetskamrat, som bytte skopan, rapporterar Arbetet.

– Det här blir inget arbetsmiljömål. Grävmaskinisten, en kollega, är misstänkt för vållande till annans död, säger Märta Warg, åklagare i målet på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, till tidningen.

Arbetsledaren och grävmaskinisten arbetade med att frilägga vattenledningar i marken inför ett ventilbyte. 34-åringen väntade i gropen medan arbetskamraten bytte skopa på maskinen. Men något gick fel i monteringen och när arbetet återupptogs lossnade skopan och kom i rörelse för att slutligen landa i gropen över 34-åringens kropp, beskriver åklagaren i stämningsansökan.

Åklagaren anser att skopan byttes på ett felaktigt och inte säkert sätt och att grävmaskinisten därmed agerat ”oaktsamt”. Vid rättegången, som inleds i maj, kommer dock maskinistens advokat att hävda motsatsen.

– Alla förstår ju att det här är en tragisk olycka, en hemsk olycka. Men åklagaren tycker att min klient har varit vårdslös så att det finns straffrättsligt ansvar. Det förnekar vi, säger arbetskamratens advokat Magnus Müchler till Arbetet.

Det är andra gången på kort tid som en arbetskamrat står inför rätta som ansvarig för en dödsolycka. Senast i september förra året dömdes en anställd på Scania i Södertälje till villkorlig dom utan böter för att ha agerat oaktsamt i samband med en dödsolycka 2017. Domen har dock överklagats, men ännu inte tagits upp för omprövning.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga