Inrikes #9/2020

Busschaufför knivskuren i ansiktet

En busschaufför ha knivskurits i Göteborg efter att han avvisat en passagerare. Arkivbild. Foto: Margareta Gustafsson/TT

En busschaufför i Göteborg knivskars i tisdags sedan han avvisat en passagerare. Han klarade sig dock utan allvarliga fysiska skador. Men hot och våld tillhör vardagen för många chaufförer, menar facket som tycker att arbetsköparna blundar för problemen.

Det var strax efter klockan 14 på tisdagseftermiddagen som larmet kom. En busschaufför i Angered i nordöstra Göteborg hade blivit knivskuren i ansiktet sedan han avvisat en passagerare från turen han körde. Polis tillkallades och chauffören, som är i 40-årsåldern, fick föras till sjukhus med sina skador.

De fysiska skadorna bedöms dock som lindriga. Psykiskt är det svårare att veta hur attacken kan komma att påverka livet för chauffören framöver. Många busschaufförer har de senaste åren vittnat om hot och våld från aggressiva passagerare. En bild som facket känner igen.

– Det är en jäkligt konstig utveckling när samhällets tjänare, som busschaufförer eller blåljuspersonal, utsätts för våld, säger Ronny Sunesson, sektionsordförande för Kommunal sektion Trafik i Västsverige till Arbetaren.

Hot kommer dagligdags. Det vet jag bara från min sektion dit många chaufförer hör av sig. De orkar inte gå till jobbet helt enkelt.
Ronny Sunesson, sektionsordförande för Kommunal sektion Trafik i Västsverige

Han förklarar att många busschaufförer valt att sluta på grund av riskerna de utsätts för i jobbet.

– Hot kommer dagligdags. Det vet jag bara från min sektion dit många chaufförer hör av sig. De orkar inte gå till jobbet helt enkelt.

Ronny Sunesson tycker att arbetsköparna, i det här fallet Västtrafik, smiter undan alldeles för lätt när det kommer till hot och våld mot personalen i kollektivtrafiken.

Han vill därför att facket ska få mer att säga till om i de frågorna. Men han upplever inte att de släpps in i diskussionerna med arbetsköparna och de ansvariga trafikbolagen. Exempelvis nämner han systemet med biljettkontroller.

– Vi som chaufförer ska aldrig behöva riskera liv och hälsa för en biljett på 50 kronor.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan