Utrikes #7/2020

“Våld att vänta i Latinamerika”

Vem som blir ny generalsekreterare i OAS kan bli en ny stridsfråga i Latinamerika. Det ser ut att stå mellan den sittande generalsekreteraren Luis Almagro stödd av USA, Colombia och Brasilien och María Fernanda Espinosa som stöds av Argentina och Mexiko. Foto: Salvatore Di Nolfi/TT och Jorge Saenz/TT

Ekonomiska bekymmer, politiska allianser och interna problem. Situationen i Latinamerika är brokig och mer våld riskerar att bryta ut under det kommande året. Francisco Contreras, Latinamerikakännare och talesperson för politisk utveckling vid Latinamerikagrupperna, ger sin syn på framtiden i regionen.

Vem eller vilka som har inflytande över regionen och vilket land som kommer att hålla i taktpinnen menar Contreras kommer vara det som sätter prägel på 20-talets början i Latinamerika. 

– Jag tror att Trump kommer att insistera på sin hegemoni i Latinamerika, han kommer att försöka få bort Kina från området, säger Francisco Contreras.

Donald Trump har haft en uttalad agenda att åter vara den största spelaren i Latinamerika. För att Trump ska lyckas få en bättre kontroll över territorierna menar Contreras att det finns en uppenbar risk att mer våld väntar. 

– USA känner att de måste få en bättre kontroll över regimerna i Latinamerika, vilket kommer göra det mer våldsamt. De har visat det med hotet om en militär intervention i Venezuela, en hårdare blockad mot Kuba och nu i sin inblandning i kuppen i Bolivia. De är beredda bryta mot internationell lag om det så krävs, säger han.

Det folkliga motståndet kommer att bli avgörande för hur det kommer att sluta.
Francisco Contreras

Efter valet i Bolivia, i oktober 2019, slog den Panamerikanska samarbetsorganisationen OAS fast att valet i själva verket var en statskupp – genomförd av den sittande presidenten Evo Morales.

Contreras menar på att det inte ska ses som en omöjlighet att liknande knep kommer att användas framöver. Men att det samtidigt kommer att finnas ett motstånd mot USA.

– Det kommer finnas ett motstånd mot att USA försöker att ta en större makt i regionen – i det här fallet handlar det om Argentina och Mexico. Men det folkliga motståndet kommer att bli avgörande för hur det kommer att utveckla sig, säger Contreras.

Contreras beskriver fem centrala länder i Latinamerika som sätter agendan för hela regionen: Argentina, Brasilien, Colombia, Venezuela och Mexiko. Bland dessa har regeringarna i Argentina och Mexiko bildat en allians, och hur de andra länderna kommer att ställa sig till denna kan betyda mycket för utvecklingen.

Ett av proven på detta kommer att ske under det närmaste året då generalsekreteraren för OAS ska väljas. USA, Colombia och Brasilien kommer att föreslå att den sittande generalsekreteraren Luis Almagro, Uruguays tidigare utrikesminister, ska vara kvar på posten medan Argentina och Mexiko kommer att föreslå Ecuadors tidigare utrikesminister María Fernanda Espinosa.

– Där kan man se ett exempel på hur polariseringen kommer att bli, säger Contreras.

Gällande Venezuela, som har varit på gränsen till inbördeskrig där landet sett en massemigration, menar Contreras att det bara är en fråga om tid innan de kopplar sig till konstellationen mellan Argentina och Mexiko.

– Venezuela går igenom en stor kris och är hårt ansatt av stormakten USA. Just nu står de rätt stadigt jämfört med ett år tillbaka. Trump kan inte starta ett krig under pågående valkampanj och de har förstärkt alliansen med Kina och Ryssland.

Brasilien är det land som Contreras pekar på när frågan kommer upp om var förändringar kan komma ske i närtid.

– Problemet för Trump är att Brasilien inte vill underordna sig USA. Det visade de senast med BRIC-mötet. Och Bolsonaro har två stora problem. En potentiell konflikt med den liberala medelklassen som förr eller senare kommer protestera mot den konservativa agendan. Den andra handlar om Brasiliens fattiga som känner att de blivit av med flera av de rättigheter och förmåner de tidigare fått under Lula-Dilma.

Vissa tror att det är Luiz InácioLula” da Silva skulle kunna ena landet och andra menar att han är överskattad.

– Han är en samlande punkt. Kanske inte den som kommer leda en proteströrelse men en samlande punkt för folkrörelserna och vänstern.Om proteströrelsen slår igenom i Brasilien kommer det effekter i hela Sydamerika, säger Francisco Contreras.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan