Inrikes #4/2020

Rekordhöga böter efter dödsolycka på bygge 

NCC tvingas betala två miljoner i böter efter att en 65-årig byggnadsarbetare dog i en arbetsplatsolycka under 2017. Foto: Pontus Lundahl/TT

NCC tvingas betala rekordhöga böter efter den uppmärksammade fallolyckan som slutade med att en 65-årig byggnadsarbetare omkom i Halltorp utanför Kalmar sommaren 2017. Det beslutade Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål förra veckan.

Arbetsplatsen där 65-åringen jobbade saknade skyddsanordningar och de anställda ska heller inte fått tillräckliga säkerhetsinstruktioner. Det meddelade åklagaren vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål förra veckan när hon samtidigt dömde byggjätten NCC att betala två miljoner kronor i skadestånd för olyckan som kostade en av de anställda livet.

Olyckan inträffade sommaren 2017 på en byggarbetsplats i Halltorp strax söder om Kalmar. Mannen föll då fem meter ner på ett betonggolv och avled av sina skador. Vid sidan av NCC döms även platschefen vid bygget till villkorlig dom med 60 dagsböter på sammanlagt 21 600 kronor, rapporterar SVT.

Företagsboten på två miljoner kronor är den högsta som dömts ut för arbetsmiljöbrott.

NNC har redan tidigare sagt att de kommer att godkänna straffet och inte överklaga domen.

”Det är var en fruktansvärd olycka som inte skulle få hända och en tragedi för alla inbladade. Vi beklagar djupt denna tragiska olycka” skriver Gunnar Masthagen som är chef för NCC Building Sverige till tidningen Arbetet i ett mejl.

Byggbranschen är en av de värst utsatta för arbetsplatsolyckor. I slutet av förra året kunde fackförbundet Byggnads avslöja att de efter omfattande kontroller ute på landets arbetsplatser hittat fel på hela 65 procent av de använda byggnadsställningarna. Många av den senaste tidens dödsolyckor inom byggbranschen hör också ihop med just osäkra byggnadsställningar.

Förra året omkom minst fyra personer i fallolyckor på byggen runt om i Sverige, enligt Arbetsmiljöverkets senaste statistik.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga