Utrikes #4/2020

Minst 12 döda när båt med migranter sjönk

UNHCR vädjar om säkra vägar in i Europa sedan andelen som dör på flykt över Medelhavet ökat. Foto: Felipe Dana/TT

Minst 12 personer drunknade när ytterligare en båt med migranter sjönk utanför Greklands västra kust i lördags. Enligt grekiska myndigheter ska båten ha vart på väg till Italien där migranterna hoppades kunna söka asyl.

Olyckan inträffade utanför den grekiska ön Paxos i lördags. Enligt tv-kanalen al-Jazira ska omkring 50 personer befunnit sig i båten som började ta in vatten. Minst 12 drunknade och 21 personer räddades av den grekiska kustbevakningen, men många saknas fortfarande och dödstalet väntas därför stiga.

Enligt grekiska myndigheter ska båten ha vart på väg till Italien där migranterna hoppades kunna söka asyl. Resan till Europa över Medelhavet beskrivs som världens farligaste flyktväg och sedan 2014 har minst 15 000 migranter drunknat, enligt FN:s organisation för migration, IOM.

FN och en lång rad människorättsorganisationer har sedan länge krävt att lagliga vägar in till Europa öppnas för de flyktingar som vill söka asyl i hopp om att minska de väldiga dödstalen. Trots detta har flera EU-länder, däribland Sverige, de senaste åren skärpt sin flyktingpolitik.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984