Utrikes #3/2020

Protesterna mot ny medborgarskapslag fortsätter

Aktivister och studenter demonstrerar mot våldet mot studenter och personal på Jawaharlal Nehru University i New Delhi. Foto: Rafiq Maqbool/ TT

För en knapp månad sedan trädde en ny indisk medborgarskapslag i kraft. Lagen gör det möjligt för migranter från grannländerna att bli medborgare – om de inte är muslimer. Protesterna mot den kontroversiella lagen är fortfarande omfattande trots att myndigheterna har slagit till hårt mot kritikerna.

Hittills har 27 fredliga demonstranter dödats och omkring 1 500 har fängslats. Samtidigt fortsätter grupper med våldsamma anhängare till regeringspartiet Bharatiya Janata Party att hota och misshandla de som kritiserar lagen. “Skjut mot förrädarna” ropade grupper av BJP-anhängare insvepta i indiska flaggor i Delhi förra veckan.

Den nya medborgarskapslagen, CAA, gör det möjligt för buddhister, kristna, hinduer, jainister, parser och sikher som flytt från Afghanistan, Bangladesh och Pakistan före år 2014 att bli indiska medborgare men detta gäller inte för muslimer. Regeringen menar att muslimer inte är i minoritet i sina hemländer och att de kan söka skydd i länder som domineras av islam.

Kritikerna anser att lagen är diskriminerande och menar att den hotar Indiens sekulära konstitution. Och att regeringen i förlängningen vill skapa en hinduisk stat.

Chefen för Tricontinental Institute for Social Research, historikern Vijay Prashad, menar att det inte behövs någon lag för att ge medborgarskap till flyktingar eftersom Indien har skrivit under FN:s Global Compact for Migration liksom andra internationella avtal om migration.

– Varför inte bara ratificera dessa avtal? Varför skapa en egen bisarr lag när det redan finns ett internationellt ramverk? frågar han retoriskt.

– Jo, därför att de har använt frågan om migration för att definiera vem som är indisk medborgare, vilket är väldigt obehagligt eftersom de nu hävdar att muslimer inte är medborgare i landet, säger Vijay Prashad.

När radikala hinduer samlas ses det inte som en olaglig folksamling eftersom de stödjer regeringen. Polisen kan till och med skydda dem.
Aatir Arshad, student vid Jamia Millia University

Enligt Vijay Prashad är detta en del av regeringspartiet BJP:s ideologi. Den indiske inrikesministern Amit Shah har exempelvis kallat muslimska papperslösa migranter från Bangladesh för ”termiter” och ”infiltratörer” och har hotat att slänga dem i Bengaliska viken.

Indien har länge setts som världens största demokrati och historiskt har religion inte varit en faktor för medborgarskap. Människorättsadvokaten Ramya Reddy vid Georgetown University Law Center säger att den nya lagen riskerar att bryta mot paragraf 14 och 21 i den indiska konstitutionen. Artiklar som handlar om likhet inför lagen och personlig frihet.

Protesterna mot lagen har bemötts med våld från polisen som har använt tårgas, rökbomber och även skjutit skarpt mot demonstranter. De har lutat sig mot en del av den gamla koloniallagen som förbjuder folksamlingar på fler än fyra personer. Men denna lagparagraf används väldigt selektivt.

– När radikala hinduer samlas ses det inte som en olaglig folksamling eftersom de stödjer regeringen. Polisen kan till och med skydda dem, säger Aatir Arshad, student vid Jamia Millia University som har varit aktiv i protesterna.

Jag såg hur en kille stod och tittade på sin telefon och inte gjorde något. Polisen frågade vart han var på väg och när han inte svarade slog de honom.
Ahla Khan, före detta student vid Jamia Millia

Jamia Millia Islamia University ligger i New Delhi och en majoritet av studenterna är muslimer. Under protesterna stormade polisen in på universitetet, drog med sig flera studenter ut, misshandlade och grep dem.

– De stormade in i biblioteket där studenterna inte ens deltog i protesterna utan satt och läste inför sin examen, berättar Aatir Arshad och säger att polisen också gick in i moskén på universitetet, misshandlade imamen och även flera av campusets vakter.

Ahla Khan, före detta student vid Jamia Millia som bor nära universitetet, berättar att hon och hennes syster hamnade mitt en konfrontation mellan polisen och demonstranterna.

– Jag såg hur en kille stod och tittade på sin telefon och inte gjorde något. Polisen frågade vart han var på väg och när han inte svarade slog de honom, säger Ahla Khan.

Regeringen uppges ha gjort flera försöka att hindra medier från att bevaka protesterna och rapportera om polisbrutalitet och övervåld. Bland annat har internet stängts av i flera delar av Indien där massiva protester har genomförts.

Men trots försöken att krossa och tysta motståndet mot den nya lagen fortsätter protesterna. Muslimer, buddister, kristna, sikher, bönder, advokater, författare, arbetar och journalister deltar.

FN har uttryckt oro över situationen och generalsekreteraren Antonio Gutierres talesperson Stephane Dujarric har uppmanat till ”återhållsamhet och respekt för åsikt- och yttrandefrihet och till fredliga sammankomster”.

FN:s människorättskommissionär Michelle Bachelets talesperson har sagt att den nya lagen ”riskerar att underminera löftet om likhet inför lagen som är inskrivet i Indiens konstitution”.

I tillägg till medborgarskapslagen så planerar den indiska regeringen att genomföra en nationell registrering av alla medborgare nästa år. Det innebär att alla indier ska kunna visa upp bevis på sitt medborgarskap för att räknas som medborgare.

En sådan registrering av medborgare genomfördes i delstaten Assam 2015. Resultaten av den blev att 1,9 miljoner människor, mestadels muslimer, riskerar att tas i förvar eftersom de saknar det regeringen anser är tillräcklig dokumentation på att man lagligen är indisk, dokumentation som måste gå tillbaka till 1970-talet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga