Utrikes #97/2019

Matkrisen i Zimbabwe akut enligt FN-expert

Hilal Elver, FN:s särskilda rapportör om rätten till mat, säger att matkrisen i Zimbabwe blivit allt mer akut. Foto: Busani Bafana/IPS

Omvärlden måste agera för att få ett slut på krisen i Zimbabwe. Det säger Hilal Elver, FN:s särskilda rapportör om rätten till mat, som precis har återkommit från ett besök i landet.

Hilal Elver deltog förra veckan vid ett forum om globala livsmedelsfrågor i Milano. Hon har precis besökt Zimbabwe och säger att matkrisen i landet är av en sådan omfattning att omvärlden snabbt måste agera.

– Situationen i Zimbabwe är ofattbar. Många i befolkningen kan, om de har tur, äta mat en gång om dagen, säger Hilal Elver.

Människor har inte möjlighet att arbeta eftersom de tvingas stå timme efter timme och vänta på bränsle, eller utanför bankerna för att få tag på kontanter samtidigt som transporterna är mycket dyra.
Hilal Elver, FN:s särskilda rapportör om rätten till mat

Hon betonar att landet står inför mycket stora utmaningar och att befolkningen inte har tillgång till grundläggande samhällstjänster och att elektriciteten bara fungerar några timmar om dagen. Enligt Hilal Elver tvingas myndigheter, företag och vissa restauranger förlita sig på elgeneratorer.

– Systemet är på väg att bryta samman. Människor har inte möjlighet att arbeta eftersom de tvingas stå timme efter timme och vänta på bränsle, eller utanför bankerna för att få tag på kontanter samtidigt som transporterna är mycket dyra. Det är en ond cirkel som även har påverkat livsmedelssituationen i landet.

Hilal Elver påpekar att Zimbabwe har drabbats av torka på samma sätt som exempelvis Zambia och Moçambique, som även drabbats av cyklonen Idai. Men medan grannlandet Moçambique har mottagit stora mängder bistånd så är det bistånd som nått fram till Zimbabwe betydligt mindre på grund av de sanktioner som är riktade mot landet, enligt Hilal Elver.

– Det internationella samfundet bör överväga att lyfta sanktionerna eftersom dessa under de 20 gångna åren har fått stora konsekvenser för vanligt folk.

Hilal Elver menar att detta blivit effekten trots att de sanktioner som införts av USA, Storbritannien och EU är riktade mot ledande politiker och diplomater.

– Men de lever och mår väl, så för dem är situationen ok, medan den inte är det för vanligt folk. De drabbas av att det internationella biståndet blockeras på det ena eller andra sättet. Och det kommer inga investeringar – ingen vill investera i ett land som är belagt med sanktioner.

Samtidigt menar hon att landets regering bör genomföra demokratiska reformer och ge befolkningen större möjligheter.

– Regeringen borde inleda samtal med oppositionen och alla andra politiska partier på demokratisk väg, för att gemensamt komma fram till hur de kan hjälpa befolkningen.

Hon menar också att landets jordbrukare är i behov av stöd.

– Till att börja med behöver de krediter, teknisk hjälp och tillgång till utsäde.

Problemet är enligt Hilal Elver att regeringen inte har de resurser som behövs.

– Jordarna finns, men de kan inte göra något med dem.

Samtidigt menar Hilal Elver att ett stort problem är fokuseringen på att odla majs. Hon menar att en ökad diversifiering skulle vara en effektiv metod för att motverka matbristen.

– Den traditionella afrikanska maten är mycket bra för miljön. De traditionella små sädesslagen behöver inte lika mycket vatten som majs, och man borde gå tillbaka till dessa, säger Hilal Elver.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga