Inrikes #97/2019

Hot och våld stort problem för tågvärdar

Hela hälften av de tillfrågade tågvärdarna svarade att de förekommer hot från passagerare minst en gång i veckan. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hot, våld och sexuella trakasserier är vardagsmat för många tågvärdar runt om i landet. Det visar en ny medlemsundersökning från fackförbundet Seko.

Läget för landets tågvärdar blir allt värre. Åtminstone enligt de 3000 tågvärdar och lokförare som svarat på Sekos senaste medlemsundersökning om arbetsmiljön ombord på tågen.

Hela hälften av de tillfrågade tågvärdarna svarade att de förekommer hot från passagerare minst en gång i veckan. 19 procent berättar att de upplever hotfulla situationer varje dag på jobbet. En av fem vittnar också om att de utsatts för någon form av våld varje vecka ombord på tågen.

Vi kräver att ensamarbetet upphör.
Kristoffer Arvidsson Thonäng, utredare på Seko

Jämfört med en tidigare undersökning från 2009 har problemen ökat kraftigt de senaste åren och Sekos utredare Kristoffer Arvidsson Thonäng kräver nu dubbelbemanning i varje tågset för att minska riskerna för de anställda.

– Vi kräver att ensamarbetet upphör, säger han till Sekotidningen.

Enligt Seko beror problemen med ensamma tågvärdar framförallt på upphandlingen i regionaltrafiken där priset ofta går först. Något som gör att allt färre personer bemannar tågen.

– Lägsta pris sätter press på personalens arbetsmiljö. I grunden är det en politisk fråga, säger Kristoffer Arvidsson Thonäng till Sekotidningen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga