Inrikes #96/2019

Ivo granskar Stockholmsvården efter varslen

Myndigheten planerar att inleda inspektioner på Karolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Danderyd i början av nästa år. Ivo kommer särskilt fokusera på brister i patientsäkerhet och tillgången till vård. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Facken oroar sig för hur det ska gå för patienterna i region Stockholm när tre sjukhus varslar sammanlagt 800 anställda om uppsägning. Det gör även tillsynsmyndigheten Ivo som nu öppnat ärenden för alla tre sjukhusen och även Södertälje sjukhus.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har öppnat ärenden mot samtliga av de tre sjukhus i Region Stockholm efter höstens storvarsel. Att sjukhusen tillsammans varslat 800 personer har oroat facken, vilket Arbetaren tidigare rapporterat. Oron är inte bara för de varslade och den personal som ska sköta den redan ansträngda sjukvården, utan även för patienternas hälsa. Det är en oro som delas av tillsynsmyndigheten Ivo.

– Vi vill följa utvecklingen och se hur nedskärningarna och omställningen till nära vård påverkar patientsäkerheten och tillgången till vård, säger Ann Fagerlind, utredare på Ivo, till tidningen Vårdfokus.

Myndigheten planerar att inleda inspektioner på Karolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Danderyd i början av nästa år. Ivo kommer särskilt fokusera på brister i patientsäkerhet och tillgången till vård.

I samband med att Södersjukhuset och Danderydssjukhus varslade 100 anställda vardera i slutet av november, pratade Arbetaren med ordföranden för Kommunals regiongrupp, Anne-Li Rosengren. Hon gick då hårt åt det blågröna styret i regionen som hon sade ”slår sönder en välfungerande hälso- och sjukvård som haft det svårt i många år”.

Jag ser att våra medlemmar i dessa verksamheter har det tufft redan i dag. Det är ett spel med invånarnas hälsa som jag inte förstår hur det ska gå till.
Anne-Li Rosengren, ordförande för Kommunals regiongrupp

Tillsammans med tidigare varsel i våras har Karolinska universitetssjukhuset sammanlagt varslat 1100 personer om uppsägning i år. Med 1300 varslade tjänster inom Stockholmsvården under ett år finns det skäl för stockholmarna att oroa sig, menade Anne-Li Rosengren.

– Man ska vara orolig. Det är brist på personal, brist på vårdplatser och det här är en utfasning av sjukvården i allt från sjukhus till närsjukvård och primärvården. Jag ser att våra medlemmar i dessa verksamheter har det tufft redan i dag. Det är ett spel med invånarnas hälsa som jag inte förstår hur det ska gå till, sade Anne-Li Rosengren.

Förutom de tre uppmärksammade akutsjukhusen i Stockholm öppnas också följa Södertälje sjukhus som stängt en avdelning till följd av nedskärningar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga