Inrikes #92/2019

Flera stora varsel på sjukhusen i Stockholm

Södersjukhuset måste genomföra besparingar till ett värde av 300 miljoner kronor till nästa år och för Danderyd är summan exakt densamma. Foto: Axel Green

Efter att 600 tjänster tas bort på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm varslas nu ytterligare 200 personer på två sjukhus. Bara på Södersjukhuset hotas jobben för 50 undersköterskor. – Det är ett spel med invånarnas hälsa som jag inte förstår hur det ska gå till, säger Anne-Li Rosengren på Kommunal.

Storvarslen på sjukhusen i Stockholm fortsätter. På måndagen meddelade både Södersjukhuset och Danderyds sjukhus att de varslar 100 personer vardera. Danderyd har inte specificerat hur det slår över yrkeskategorierna, men på Södersjukhuset planeras 50 undersköterskor, 25 läkare och 25 administratörer att få gå.

– Jag är riktigt förbannad. Det kommer att försvåra arbetsmiljön för våra medlemmar som blir kvar, säger Anne-Li Rosengren, förhandlingsansvarig för Kommunal på Södersjukhuset.

Redan nu är vårdpersonalen, i likhet med resten av Sverige, hårt belastad och ett högt patienttryck råder på sjukhusen. Enligt Kommunal skulle varslen knappast förbättra vårdkvalitén på de redan underbemannade sjukhusen.

– Kommunals medlemmar står patienterna närmast och är garanten för den enskilda patientens omvårdnad. De måste ha bra arbetsmiljö, vettiga arbetsförhållanden och ett schema som medger återhämtning. Det blir svårt nu, säger hon.

Jag ser att våra medlemmar i dessa verksamheter har det tufft redan i dag. Det är ett spel med invånarnas hälsa som jag inte förstår hur det ska gå till.
Anne-Li Rosengren, förhandlingsansvarig för Kommunal på Södersjukhuset

Beskeden från de två sjukhusen kommer bara tre veckor efter att Karolinska universitetsjukhuset varslat 600 läkare och undersköterskor. Storvarslen väcker både frågor och oro för hur det står till med vården i Stockholm. En oro som enligt Anne-Li Rosengren är befogad.

– Man ska vara orolig. Det är brist på personal, brist på vårdplatser och det här är en utfasning av sjukvården i allt från sjukhus till närsjukvård och primärvården. Jag ser att våra medlemmar i dessa verksamheter har det tufft redan i dag. Det är ett spel med invånarnas hälsa som jag inte förstår hur det ska gå till, säger Anne-Li Rosengren.

Södersjukhuset måste genomföra besparingar till ett värde av 300 miljoner kronor till nästa år och för Danderyd är summan exakt densamma.

– Vi kommer också att genomföra andra förändringar, som att förtäta i våra lokaler och samordna verksamheter och yrkesgrupper på ett mer effektivt sätt. Att varsla om minskning av tjänster är en kraftig åtgärd och jag förstår att det väcker känslor hos våra medarbetare, säger Mikael Runsiö, Södersjukhusets vd, i ett pressmeddelande.

Personalminskning är nu bara en utav flera åtgärder som nu vidtas.
Irene Svenonius, moderat finansregionråd i Stockholm

Men neddragningen och det ekonomiska underskottet kommer inte som en blixt från klar himmel för sjukhusen.

Anne-Li Rosengren, förhandlingsansvarig för Kommunal på Södersjukhuset
Anne-Li Rosengren, förhandlingsansvarig för Kommunal på Södersjukhuset Foto: Kommunal

Sjukhusens uppdrag har minskat över tid men man har inte ställt om i tillräcklig tid. Det är det man nu måste göra när man vänder på varje krona. Personalminskning är nu bara en ut av flera åtgärder som nu vidtas, säger Irene Svenonius, moderat finansregionråd till Sveriges Radio.

Bakom ekonomiska underskott, nedskurna vårdplatser och varsel finns ett större skeende. Den blågröna regionsmajoriteten vill omstrukturera regionens sjukvård och neddragningen av akutsjukhusens ekonomi och personalstyrka är planerad.

– Jag har full förståelse för att personalen känner oro men detta är en del av en omställning. Våra patienter söker sig i större utsträckning till andra vårdenheter än akutsjukhusen, säger Irene Svenonius till SVT nyheter.

Oppositionen håller dock inte med. De ser neddragningarna som resultatet av ekonomisk misskötsel och Anne-Li Rosengren menar att den uppkomna situationen också är ett utslag av politisk vilja.

Hon säger att det blågröna regionstyret, som ett led i förflyttningen av patienter från sjukhusen till närsjukvård och primärvård ”slår sönder en välfungerande hälso- och sjukvård som haft det svårt i många år”. Anne-Li Rosengren delar inte heller Irene Svenonius bild av att neddragningen är en anpassning till ett minskat patientunderlag för akutsjukhusen, att politiken anpassar sig till verkligheten. I själva verket är det verkligheten som nu måste anpassa sig till politikens ambition.

– Det är självklart att de som inte behöver vara på akuten ska vara på vårdcentraler och specialistmottagningar. Men Stockholmarna behöver också vara på akutsjukhusen. Man blir inte inlagd om man inte behöver och behovet kommer inte upphöra bara för att Irene Svenonius kommit på att det ska fasas ut, säger Anne-Li Rosengren som också leder Kommunals regiongrupp.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984