Redaktionellt #96/2019

Fyra frågor till Arbetarens avgående chefredaktör

Toivo Jokkala. Foto: Axel Green

Efter drygt fyra år på posten går han nu vidare till ett annat jobb. Vi ställde fyra frågor till Arbetarens avgående chefredaktör Toivo Jokkala, som lämnar sitt uppdrag på tidningen i december.

Du har varit chefredaktör och tidningens ansikte utåt sedan september 2015. Varför slutar du?

– Jag har blivit erbjuden ett jobb som miljö- och klimatpolitiskt sakkunnig i Bryssel. Jag trivs fortfarande väldigt bra med den redaktionella delen av chefredaktörsjobbet, men i längden blir det ganska krävande att ovanpå det också ha en övergripande ekonomiskt och administrativt ansvar, med allt som hör till det, så det kändes som en bra tidpunkt att stiga åt sidan, innan man tappar gnistan. Dessutom är ju klimatet en av vår tids verkliga ödesfrågor, så det känns givande att få arbeta koncentrerat med den.

 När du ser tillbaka på de här åren, vilka är dina starkaste minnen från tiden som chefredaktör?

– Jag minns när skandalen runt ”Egor Putilov” briserade, och också hur vi några månader senare i artikelform kunde avslöja mer av sanningen bakom hans bedrägliga framfart. Jag minns också några eldfängda meningsutbyten som Arbetarens representant i Panelen i Sveriges Radio P1:s ”Godmorgon, världen”.

 Är det något du kommer att sakna?

– Jag kommer definitivt att sakna arbetskamraterna, och också den lekfullhet som mitt i allt allvar kan prägla arbetet på en tidningsredaktion.

Jag kommer definitivt att sakna arbetskamraterna, och också den lekfullhet som mitt i allt allvar kan prägla arbetet på en tidningsredaktion.

Vilka är de största utmaningarna framöver för en tidning som Arbetaren?

– Att få folk att betala för tidningen, trots att vi lever i en tid när så mycket material finns tillgängligt gratis på nätet – och att försvara sin position som radikal pressröst i ett för tillfället tyvärr allt bistrare samhällsklimat.

Arbetarens nya redaktionschef Annie Hellquist, som kommer att fungera som Toivo Jokkalas ersättare, tillträder i slutet av januari. Håll utkik på Arbetaren.se efter mer information om henne!

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga