Inrikes #95/2019

Arriva anmälda för nya uniformer

Foto: Johan Nilsson/TT

Tågentreprenören Arriva som driver Pågatågen i Skåne anmäls till arbetsmiljöverket för uniformer som ger stötar. Arbetsköparen föreslog att lägga in uniformen i frysen. Då anmälde skyddsombudet.

Skyddsombuden på Pågatåget har vid upprepade gånger krävt åtgärder mot de nya uniformerna som ger personalen stötar när de rör tågens metalldelar. Arbetsköparen Arriva svarade med tvättråd. Då anmälde ett av skyddsombuden till arbetsmiljöverket, skriver tidningen Elektrikern.

För nästan exakt ett år sedan bytte Arriva ut lokförare och tågvärdars uniformer. Men med de nya uniformerna började personalen få stötar. Särskilt blev det ett problem för förarna som fick stötar av mikrofonen när de gjorde utrop.

Efter flera påpekanden, en 6.6a-anmälan och en begäran om att arbetsköparen skulle upprätta en handlingsplan tillsattes en uniformsgrupp. Resultatet blev förslaget om att lägga uniformen i frysen, tvätta den med sköljmedel. Det ansåg inte ett av skyddsombuden som tillräckliga åtgärder och anmälde Arriva till arbetsmiljöverket.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984