Utrikes #93/2019

Mer än dubbelt så många arbetsskador på Amazon

Förra året noterades 9,6 allvarliga arbetsskador per 100 heltidsanställda på den kontroversiella e-handelsjätten Amazons lager i USA. I granskningen vittnar tidigare Amazonanställda arbetare om hur de tvingats strunta i delar av säkerhetsföreskrifterna för att klara av att jobba i det tempo som företaget kräver. Foto: Mark Lennihan/TT

Antalet arbetsskador på e-handelsjätten Amazon är mer än dubbelt så många jämfört med genomsnittet i den övriga lagerindustrin i USA. Det visar en ny granskning av Center for Investigative Reporting, CIR.

Förra året noterades 9,6 allvarliga arbetsskador per 100 heltidsanställda på den kontroversiella e-handelsjätten Amazons lager i USA. En siffra mer än dubbelt så hög än genomsnittet inom den övriga lagerindustrin. Det visar en nypublicerad granskning från journalistnätverket Center for Investigative Reporting.

För Amazon är det enda som betyder något att få jobbet gjort och leverera snabbt utan att de förstår hur det påverkar oss och våra kroppar.
Candice Dixon, före detta Amazonanställd

I granskningen vittnar tidigare Amazonanställda arbetare om hur de tvingats strunta i delar av säkerhetsföreskrifterna för att klara av att jobba i det tempo som företaget kräver. Bland annat menar Amazon att de anställda ska klara av att plocka och scanna ett paket var elfte sekund och de som inte klarade det höga tempot fick skriftliga varningar från sina chefer.

– För Amazon är det enda som betyder något att få jobbet gjort och leverera snabbt utan att de förstår hur det påverkar oss och våra kroppar, säger Candice Dixon som tidigare arbetat på företaget till CIR.

Amazon har varit i blåsväder flera gånger tidigare på grund av låga löner och stora brister i arbetsmiljön. Företaget som grundades 1994 är ett av världens högst värderade och ett av USA:s största privata arbetsköpare.

Grundaren Jeff Bezos är, enligt tidningen Ny teknik, en av världens rikaste personer med en privat förmögenhet på omkring 1 250 miljarder kronor.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan