Inrikes #88/2019

Flera attacker mot judiska församlingar i helgen

Synagogan i Stockholm utsattes bland annat för attacken. Antalet antisemitiska hatbrott har ökat dramatiskt i både Sverige och resten av Europa de senaste åren. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Judiska församlingar i hela Norden utsattes i helgen för flera antisemitiska attentat på årsdagen för kristallnatten. I Stockholm vandaliserades Stora Synagogan och det judiska kulturhuset och i den danska staden Randers vältes ett åttiotal gravstenar.

De av allt att döma samordnade attackerna skedde under natten till i söndags, i samband med årsdagen av kristallnatten. På flera håll runt om i Norden vandaliserades judiska församlingslokaler och i Danmark vältes även ett åttiotal gravstenar på en judisk begravningsplats i staden Randers.

Klisterlappar med Davidsstjärnan, den som nazisterna tvingade alla judar att bära under andra världskriget, sattes upp på dörrarna till flera judiska församlingar. Också på skolan Vasa Real i centrala Stockholm, där det bland annat finns ett judiskt högstadium, ska ha vandaliserats med nazistiskt klotter.

Även synagogorna i Stockholm, Norrköping och Helsingborg utsattes för vandalisering.

Det är otroligt oroväckande med sådana pass koordinerade attacker i fyra länder samtidigt.
Aron Verständig, ordförande i judiska centralrådet i Sverige

Ingen grupp eller organisation har ännu tagit på sig ansvaret för händelserna som är polisanmälda.

– Det är otroligt oroväckande med sådana pass koordinerade attacker i fyra länder samtidigt. Men jag tycker mycket tyder på att det är Nordiska Motståndsrörelsen som ligger bakom, och det här är något som vi sett växa de senaste åren, säger Aron Verständig som är ordförande i judiska centralrådet i Sverige till Arbetaren.

Antalet antisemitiska hatbrott har ökat dramatiskt i både Sverige och resten av Europa de senaste åren.

– Vi har ju märkt av det i takt med den växande högerextremismen, säger Aron Verständig.

Han förklarar att ingen människa kom till skada då attentaten utfördes nattetid och inga personer därför befann sig i lokalerna.

Arbetaren har det senaste året rapporterat om flera attacker och hot mot judar i Sverige. Nyligen publicerade EU:s byrå för mänskliga rättigheter en rapport som visar att nästan hälften av Europas judar utsatts för antisemitiska trakasserier det senaste året. Värst drabbade är personer mellan 16 och 34 år.

Talli David som är ordförande för Judiska Ungdomsförbundet i Sverige säger till tidningen Expressen att han attentaten känns obehagliga och att utvecklingen gått snabbt.

– Vi är inte trygga på samma sätt som vi tidigare varit. Jag är djupt oroad över vår judiska framtid här i Sverige, säger Talli David till Expressen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga