Utrikes #88/2019

Allt mer spänt efter kuppen i Bolivia

I La Paz demonstrerade människor på tisdagen mot Morales avgång med whipalas, ursprungsbefolkningens flagga. Foto: Juan Karita/TT

Läget tycks allt mer kaotiskt efter söndagens statskupp i Bolivia. I tisdags landade den avsatte vänsterpresidenten Evo Morales i Mexiko där han beviljats asyl. Samtidigt rustar Morales många anhängare till motstånd och gör sig beredda att kämpa mot militären och de högermiliser som intagit landets gator.

Spänningarna i Bolivia har vuxit sedan Evo Morales ifrågasatta valseger den 20 oktober. Högern anklagade presidenten för valfusk och demonstranter har sedan dess protesterat på gatorna. Trots att Morales utlovat nyval, efter påtryckningar från de amerikanska staternas samarbetsorganisation OAS, uppmanade militären honom att avgå under söndagen. En regelrätt statskupp, enligt flera politiska bedömare.

I tisdags landade Evo Morales i Mexico City, där han beviljats asyl. Detta ska, enligt honom själv, räddat hans liv.

– Det är en kupp eftersom armén krävde presidentens avgång och det bryter mot landets konstitutionella ordning, sade Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard under en presskonferens.

Samtidigt som Morales lämnade Bolivia passade senatorn och högeroppositionsledaren Jeanine Áñez på att utropa sig som tillförordnad president. Detta trots att det saknades tillräckligt många ledamöter i kongressen för att beslutet skulle vara giltigt.

Nu ökar spänningarna i landet där militären tagit över många av de större städerna. Sammandrabbningar mellan Morales-anhängare och oppositionen har gjort att många fruktar en upptrappning av våldet. Något som i värsta fall spås kunna leda till inbördeskrig.

I filmer som spridits på nätet syns hur vänsterpolitiker, kvinnorättsorganisationer och folk från de många ursprungsgrupperna i landet attackeras och hånas. Evo Morales hem ska också ha plundrats av anhängare till högern.

Morales själv har sagt att han kommer att återvända från Mexiko till Bolivia med ”kraft och energi”. Än så länge tycks läget dock allt för osäkert.

Sedan Evo Morales kom till makten vid valet 2006 har landet fått en rejäl ekonomisk uppsving. Den utbredda fattigdomen, bland främst ursprungsfolk, har minskat dramatiskt och analfabetismen i landet har i stort sett utrotats. Oppositionen menar att Morales fått allt för stor makt.

Flera länder i regionen har fördömt kuppen. Samtidigt har länder Brasiliens auktoritära högerpresident Jair Bolsonaro berömt militären för avsättandet av Morales.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp