Utrikes #86/2019

Utlovades jobb i Irak – blev gisslan

Bangladeshs huvudstad Dhaka. Zahid, som arbetar som uppassare i staden, har i likhet med 19-årige Farhad Hossain blivit utsatt för människohandlare. Foto: ASaber91/CC/Wikimedia Commons

I förra numret av Arbetaren rapporterade vi att tusentals bangladeshier blir offer för människohandel varje år – men att bara ett fåtal av de som ligger bakom handeln straffas. 19-årige Farhad Hossain är en av de drabbade.

När fadern dog för två år sedan blev det 19-årige Farhad Hossains ansvar att försörja familjen på sex personer. Han hade ingen aning om hur han skulle kunna betala skolgången för sina fyra syskon. En granne utnyttjade situationen och erbjöd honom ett “lovande jobb” i Irak.

Farhad Hossain, som kommer från distriktet Kishoreganj i Bangladesh, såg det som sin enda chans att tjäna tillräckligt mycket pengar. Han sålde en bit mark och gav sin granne 300 000 taka, motsvarande 33 000 kronor.

‒ Några dagar senare flögs jag och ytterligare 14 bangladeshier till Irak. När vi kom fram till flygplatsen i Bagdad möttes vi av två bangladeshier som tog oss till ett hus i öknen.

Min familj hade inte råd att betala de summor som människohandlarna krävde. Vi fick inte mat eller ens vatten regelbundet.
Farhad Hossain

Nästa dag kom en grupp människohandlare, både bangladeshier och irakier. De låste in dem i huset, började misshandla dem och kräva lösensummor.

‒ Vi tvingades ringa våra familjemedlemmar och be dem om lösenpengar, annars skulle de döda oss. Men min familj hade inte råd att betala de summor som människohandlarna krävde. Vi fick inte mat eller ens vatten regelbundet. De misshandlade oss tre gånger om dagen. Under sex månader pågick tortyren. När min mamma till slut skickade över 200 000 taka (motsvarande 22 000 kronor) släppte de mig. Men många hålls fortfarande kvar där, berättar han.

Efter att ha släppts fri lyckades han hitta ett jobb på en bensinstation i närheten av Bagdad. Numera tjänar han motsvarande 2 800 kronor per månad och har möjlighet att skicka hem en del av pengarna till sin familj.

Zahid från distriktet Gopalganj, som arbetar som uppassare i Dhaka, har upplevt något liknande. Förra året övertygade en av hans släktingar honom om att åka till Malaysia där han blev lovad ett jobb. Han betalade släktingen motsvarande drygt 5 500 kronor så att han kunde lämna landet på olaglig väg.

Zahid och cirka hundra andra, de flesta unga, gav sig av från Cox’s Bazar som ligger vid kusten mot Bengaliska viken. De skulle färdas med båt över mörka vatten till Indonesien och sedan ta sig vidare till Malaysia. När de efter några dagar nådde stränderna i Indonesien blev de kidnappade och förda till djungeln, där människohandlare krävde lösensummor och hotade att döda dem om inte anhöriga skickade pengar. De blev återkommande misshandlade, berättar Zahid.

Det gick över en månad innan lokala myndigheter grep in och räddade dem för att senare skicka tillbaka dem till Bangladesh.

‒ Skadan är redan skedd. Min man har nu återvänt hem, säger Zahids hustru och tillägger att de inte vill prata mer om saken för att de fortfarande känner en stor rädsla kring vad som hänt.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga