Inrikes #81/2019

Fängelse för grundaren av kritiserad friskola

Al-Azharskolan i Vällingby. Ledande personer inom friskolekoncernen döms nu i hovrätten för flera fall av trolöshet mot huvudman, grova bokföringsbrott, grovt penningtvättsbrott samt grov osant intygande. Foto: Tomas Oneborg/TT

Fyra tidigare ledamöter i ledningen för en friskola har döms i hovrätten för att ha fört ut pengar från skolverksamheten till egen verksamhet. De ansvariga får fängelsestraff på mellan tio månader och 4,5 år.

Omkring 10 miljoner kronor av skolpengarna plockades ut av den 51-årige grundaren för den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar. Pengarna gick till hans eget bolag med målet att starta en islamisk bank, rapporterar nyhetsbyrån TT.

I torsdags fastslog hovrätten Stockholms tingsrätts tidigare domslut och dömer alltså 51-åringen och tre andra tidigare ledamöter för friskolekoncernen. De fälls för flera fall av trolöshet mot huvudman, grova bokföringsbrott, grovt penningtvättsbrott samt grov osant intygande.

De fyra döms till fängelsestraff på mellan tio månader och 4,5 år.

Den muslimska friksolekoncernen som driver skolor på flera håll i landet har tidigare fått hård kritik för att bland annat haft bön på schemat under lektionstid. De har även tvingats att betala tillbaka 1,1 miljoner kronor i statsbidrag sedan de inte kunnat redovisa vad pengarna gått till.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga