Inrikes #75/2019

Rättegång mot 16 nazister inledd

Intresset för nazisträttegången är stort, och den har kallats unik i sitt slag, då en fällande dom kan komma att skapa ett prejudikat som ger polisen större möjligheter att stoppa framtida nazistdemonstrationer. Foto: Adam Ihse/TT

I tisdags påbörjades rättegången mot de 16 aktivister från Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som står åtalade för bland annat hets mot folkgrupp efter den misslyckade demonstrationen i Göteborg för två år sedan.

Det var trångt i säkerhetssalen vid Göteborgs tingsrätt på tisdagsmorgonen. Intresset är stort och rättegången har kallats unik i sitt slag då en fällande dom kan komma att skapa ett prejudikat som ger polisen större möjligheter att stoppa framtida nazistdemonstrationer.

Anledningen är att åklagaren vill utreda om de åtalade nazisterna gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp då de använt organisationens symbol tyrrunan i samband med slag ord som bland annat ”Hell seger”.

Sju av nazisterna är förutom hets mot folkgrupp även åtalade för våldsamt upplopp. Den misslyckade demonstrationen i samband med bokmässan i Göteborg för två år sedan fick stor uppmärksamhet i media. Nazisterna som samlats på en parkeringsplats i Mölndal lyckades inte genomföra sin demonstration och blev längs den korta vägen de hann gå utbuade av tiotusentals uppretade göteborgare.

Demonstrationsförsöket har beskrivits som ett stort fiasko och spädde, enligt flera uppgifter, på missnöjet med NMR-ledningen hos många av organisationens kärnaktivister. Något som sedan ledde till den splittring som skedde i somras då utbrytarorganisationen Nordisk styrka bildades.

Ett omfattande filmmaterial från demonstrationsförsöket kommer att användas under rättegången som väntas pågå i nio dagar och som avslutas först i mitten av oktober.

Samtliga åtalade nazister nekar till brott.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga