Inrikes #73/2019

Rika män vinnare i regeringens budget

Finansminister Magdalena Andersson (S) på väg till riksdagshuset den 18 september för att presentera budgetpropositionen för 2020. Samtidigt som män med de högsta inkomsterna är de som ekonomiskt kommer att tjäna mest på den kommande ekonomiska politiken ser kvinnor och lågavlönade ut att bli de stora förlorarna. Foto: Claudio Bresciani/TT

I veckan lade S-MP-regeringen fram sin budget, framförhandlad med Centerpartiet och Liberalerna. Samtidigt som män med de högsta inkomsterna är de som ekonomiskt kommer att tjäna mest på den kommande ekonomiska politiken ser kvinnor och lågavlönade ut att bli de stora förlorarna.

Den rödgröna regeringens budget, som förhandlats fram med Centerpartiet och Liberalerna genom det så kallade Januariavtalet, innebär bland annat slopad värnskatt – något som gynnar alla med en sammanlagd årsinkomst på över 703 000 kronor.

– Det kommer att öka klyftorna, sade den socialdemokratiska finansministern Magdalena Andersson själv på en presskonferens i samband med att hon presenterade budgeten för nästa år.

Magdalena Andersson säger samtidigt i en intervju med Expressen att frågan om värnskatten inte är något som Socialdemokraterna hade lagt fram om de hade haft egen majoritet och att alternativet, att inte kompromissa med Centerpartiet och L, hade varit att Sverige fortfarande inte haft någon regering.

Samtidigt som män med de högsta inkomsterna är de som ekonomiskt kommer att tjäna mest på den kommande ekonomiska politiken ser kvinnor och lågavlönade ut att bli de stora förlorarna. Socialdemokraterna har framhållit att slopandet av värnskatten var ett krav från Centerpartiet och Liberalerna, men från vänsterhåll är många kritiska.

– Det var välfärd eller skattesänkningar som det stod emellan sa Löfven före valet. S valde skattesänkningar, twittrade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt strax efter det att budgeten presenterats.

Medan arbetslösheten stiger rekordsnabbt och kommunerna tvingas skära ner vräker denna S-regering miljarder över de mest högavlönade.
Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys

Även Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys, är hård i orden när det gäller Socialdemokraternas överenskommelser.

– Medan arbetslösheten stiger rekordsnabbt och kommunerna tvingas skära ner vräker denna S-regering miljarder över de mest högavlönade. Det är väldigt upprörande och ett oerhört misstag, säger han till Expressen.

Också LO-ordföranden Karl- Petter Thorwaldsson är besviken.

– Man hade 26 miljarder till att utjämna skillnaderna mellan män och kvinnor, rik och fattig, men då valde man att satsa tvärtom, att öka skillnaderna. Det här är så dåligt, säger han i ett uttalande.

Slopandet av värnskatten beräknas kosta staten omkring 6,1 miljarder kronor.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga