Inrikes #73/2019

Nazister döms för att ha försökt stoppa pride

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen under demonstration i Falun på första maj. På samma ort ställde sig medlemmar i organisationen år 2017 i vägen för prideparaden – något åtta personer nu dömts för. Foto: Ulf Palm/TT

Åtta nazister från militanta Nordiska Motståndsrörelsen dömdes i onsdags för att ha försökt att hindra prideparaden i Falun för två år sedan. Tre av männen döms till villkorlig dom och dagsböter och de andra fem enbart till dagsböter.

Det var i slutet av september 2017 som en grupp aktivister ur Nordiska Motståndsrörelsen ställde sig i vägen för den årliga prideparaden i Falun. Männen, som struntade i polisens befallningar, vägrade flytta på sig och vecklade i stället ut en banderoll med texten ”krossa homolobbyn”.

Nu döms de av Falu tingsrätt för bland annat ohörsamhet mot ordningsmakten.

Tre av männen döms till villkorlig dom och dagsböter och de andra fem enbart till dagsböter.

Nordiska Motståndsrörelsen har de senaste månaderna skakats av interna splittringar vilket resulterat i att utbrytargruppen Nordisk styrka, med flera tidigare högt uppsatta medlemmar i NMR, bildats – något Arbetaren rapporterat om vid flera tillfällen.

Bakgrunden till splittringen sägs vara ett utbrett missnöje med den nuvarande ledningen för NMR och organisationens misslyckade satsning i valet 2018.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga