Kultur #72/2019

Kinas ambassad vill tysta svensk journalist

Bakgrunden till ambassadens fördömande är en debattartikel som Kurdo Baksi skrev i Göteborgs-Posten inför världsbokdagen den 23 april. Foto: Maja Suslin/TT

Sveriges Författarförbund, Svenska PEN och Journalistförbundet gick på måndagen ut med ett pressmeddelande i vilket de protesterar mot att Kinas ambassad nu fördömer journalisten och demokratiaktivisten Kurdo Baksi. Kinas ambassad kallar honom ”inte värdig” att diskutera demokrati eller lagar över huvudtaget.

Bakgrunden är en debattartikel som Baksi skrev i Göteborgs-Posten inför världsbokdagen den 23 april, med utgångspunkten kring bokförläggaren och demokratiförespråkaren Gui Minhai. Minhai är en svensk medborgare sedan 1992 och försvann på en resa till Thailand 2015. Sedan dess sitter han fängslad, liksom fyra andra av hans medarbetare. 2016 och 2018 har Minhai visats upp i kinesisk tv där han förklarat sig frivilligt fängslad.

Gui Minhai.
Gui Minhai. Foto: Anders Wiklund/TT

Både Sveriges stadsminister Stefan Löfven och Europaparlamentet har krävt Minhais frisläppande, men Baksi kritiserar regeringen i sin artikel och menar att Sverige skulle kunna agera tydligare i kraven på Minhais frisläppande. Ett exempel som han ger är att Sverige skulle kunna förklara de kinesiska diplomaterna i landet som oönskade. Svaret från ambassaden är alltså att förtala Baksi och uttrycka en önskan till svenska medier att inte publicera honom.

Pressmeddelandet från Sveriges Författarförbund, Svenska PEN och Journalistförbundet påpekar att Sverige har fria medier och yttrandefrihet. De passar också på att påminna om ett annat aktuellt demokratiproblem: den allvarliga situationen för den kinesiska folkgruppen uigurer som idag beviljas asyl i Sverige på grund av hur de behandlas i Kina.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga