Kultur #72/2019

Göteborg stöttar fri konst efter vandalisering

Pussy tastes like, av Camilla Jämting vandaliserades i helgen. Foto: Frilagret

Konstverken "Pussy tastes like" av Camilla Jämting och "Queera kvinnor" av Lisa Løfgren på utomhusgalleriet Friplanket i Göteborg har vandaliserats genom att delvis ha målats över. Ordet ”kulturmarxism” har också klottrats över en text.

Konstverken Pussy tastes like av Camilla Jämting och Queera kvinnor av Lisa Løfgren, på utomhusgalleriet Friplanket i Göteborg, ett samarbete mellan Göteborgs stads kulturförvaltning och Trafikverket, har vandaliserats genom att delvis målats över och att ordet ”kulturmarxism” klottrats över en text. Camilla Jämting är en Göteborgsbaserad konstnär som undersöker samhället med provokativ humor som det tidigare omskrivna verket ”The Sexy Santa”. Lisa Løfgrens verk på Friplanket avbildade tre kvinnor, Greta Garbo, Frida Kahlo och Silvana Imam ”från tidsperioder där hbtq-personer haft mycket olika förutsättningar att leva och verka”.

Foto: Frilagret

– Jag ser allvarligt på det som inträffat och att det gjorts försök att tysta dessa röster. Samtidigt visar händelsen på att konst berör, vilket stärker oss i vårt arbete att motverka fördomar och diskriminering i stort. Kulturförvaltningen kommer fortsätta att arbeta för konstens frihet och en inkluderande stad, säger Annika Cross, enhetschef Ung Kultur och chef för Friplanket.

Sektor Fri konst och kultur är en del av Göteborgs Stads kulturförvaltning, som skriver: ”De förstörda verken har tydlig koppling till hbtq-frågor och normbrytande kvinnliga förebilder. Händelsen har polisanmälts.”

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga