Film #63/2019

Spännande om flykten från den perfekta staten

Günter Wetzel (David Kross) i en kamp mot klockan i Flykten från DDR. Foto: Studio D Entrertainment

[FILM] Flykten från DDR Regi: Michael Herbig Spelfilmen om den sanna historien om familjerna Strelzyks och Wetzels planerade flykt från DDR tio år innan muren mellan östra och västra Europa föll beskrivs i filmreklamen som ”olidligt spännande”. Och ingenting kunde faktiskt vara sannare, trots fula peruker och en 1970-talsrekvisita som sticker ur bilden lite för […]

[FILM] Flykten från DDR
Regi: Michael Herbig

Spelfilmen om den sanna historien om familjerna Strelzyks och Wetzels planerade flykt från DDR tio år innan muren mellan östra och västra Europa föll beskrivs i filmreklamen som ”olidligt spännande”. Och ingenting kunde faktiskt vara sannare, trots fula peruker och en 1970-talsrekvisita som sticker ur bilden lite för ofta. Men de desperata ballongmakarnas kamp mot klockan med hemliga polisens astuffe oberstleutnant Seidel hack i häl får en verkligen att sitta stora delar av Flykten från DDR som på nålar.

Trots det ganska schematiskt uppbyggda dramat, som vi dessutom vet slutet på redan från början, lyckas regissören Michael Herbig skapa en spänning som håller hela vägen.

Här finns gott om förväntade scener, som den där tonårssonen smyger ned ett avskedsbrev i brevlådan hos en flicka – dotter till en Stasipolis – inför flykten, och måste fiska upp det några timmar senare. Eller barnet som i förskolan berättar att pappa tillbringar hela dagarna vid symaskinen. Trots det ganska schematiskt uppbyggda dramat, som vi dessutom vet slutet på redan från början, lyckas regissören Michael Herbig skapa en spänning som håller hela vägen.

Våldet och repressionen i den socialistiska republiken bakom den stenhårt bevakade gränsen visas inte särskilt grafiskt, men antydningarna är starka nog. Det räcker att se två slarviga gränsvakter bli uppläxade av Seidel för att förstå systemets hela kraft.

Tyngdpunkten ligger här på själva dramat mellan vännerna och familjemedlemmarna och det ger identifikationsmöjligheter som är ovanliga. Hur känns det att lämna sina gamla föräldrar bakom sig för evigt, och det utan att ens få säga farväl? Hur är det att fara upp i en liten hemmagjord korg en kilometer upp i luften i ett kompakt mörker? Hur orkar man spela spelet med grannen samtidigt som man har en flyktmaskin i källaren? Dessa och andra frågor får man känna in på bara kroppen medan sekundvisaren tickar på. Då glömmer man rekvisitabygget och håller tummarna för den lilla människan mot det omänskliga bygget av en ”perfekt” stat.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984