Inrikes #63/2019

Sjuksköterska skadad när ambulans tvärnitade

Sjuksköterskan är nu sjukskriven i 12 veckor men vårdas inte längre på sjukhus för sina skador. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

En sjuksköterska skadades i tjänsten sedan ambulansen han arbetade i tvärnitat under en utryckning. Nu har Arbetsmiljöverket kopplats in för att se om det går att förbättra säkerheten i ambulansbilarna.

Olyckan inträffade förra fredagen under en utryckning på väg till sjukhuset i Nyköping. Sjuksköterskan, som satt där bak i bilen, skulle kontrollera blodsockret på en patient och var då tvungen att ta av sig säkerhetsbältet.

Samtidigt kom ett rådjur springande på vägen och föraren tvärnitade – något som resulterade i att sjuksköterskan slungades framåt i bilen. Smällen orsakade tre frakturer i ryggen och sjuksköterskan fick själv hämtas med ambulans på platsen.

– Vi har en policy som säger att vi ska försöka sitta bältade. Men vi kan tyvärr inte alltid göra det, säger enhetschefen vid ambulansstationen i Nyköping, Thomas Lundaahl, till tidningen Vårdfokus.

Han är nu sjukskriven i 12 veckor men vårdas inte längre på sjukhus för sina skador. Enligt Vårdfokus har en anmälan gjorts till Arbetsmiljöverket som nu kommer att utreda händelsen för att liknande olyckar ska undvikas i framtiden.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984