Utrikes #62/2019

Norske terroristen känd av polis sedan tidigare

Philip Manshaus tillsammans med sin advokat Unni Fries i domstolen. Under en presskonferens strax innan häktningsförhandlingarna på måndagen bekräftade den norska polisen att de redan tidigare fått in tips om 21-årigens högerradikala aktiviteter på nätet. Foto: Cornelius Poppe/TT

Den 21-årige miljonären Philip Manshaus var känd för sina högerradikala åsikter av den norska säkerhetspolisen redan innan det misstänkta terrorbrottet vid en moské utanför Oslo i lördags. Under måndagen häktades han med fulla restriktioner misstänkt för terrorbrott, mord och mordförsök.

Det var vid 16.30-tiden i lördags som den norska polisen fick larm om skottlossning inne på Al-Noor Islamic Centre i Bærum strax väster om Oslo. Den misstänkte terroristen Philip Manshaus hade då övermannats av en moskébesökare och kunde gripas av polis som snart var på plats.

Ingen person kom till allvarlig skada vid skottlossningen men vid en husrannsakan senare på kvällen hittades mannens adopterade styvsyster mördad i hans lägenhet.

Under en presskonferens strax innan häktningsförhandlingarna på måndagen bekräftade den norska polisen att de redan tidigare fått in tips om 21-årigens högerradikala aktiviteter på nätet. Samtidigt förklarade säkerhetstjänsten att de i våras höjde beredskapen för högerextrema terrorattentat i landet.

Vår kartläggning visar att gärningspersonen har extrema åsikter. Han har hyllat Quisling och uttryckt främlingsfientliga åsikter.

Rune Skjold, polisens förundersökningsledare

Tidigare studiekamrater till Philip Manshaus har också berättat för norska medier att 21-åringen radikaliserats politiskt och att han bland annat sagt att han funderat på att ansluta sig till den militanta nazistsekten Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Han ska även ha hyllat terrordåden i nyzeeländska Christchurch i mars och amerikanska El Paso i förra veckan.

– Vår kartläggning visar att gärningspersonen har extrema åsikter. Han har hyllat Quisling och uttryckt främlingsfientliga åsikter, sade polisens förundersökningsledare Rune Skjold under presskonferensen i måndags.

Attentatet i moskén utreds nu som terrorbrott. Philip Manshaus är dessutom misstänkt för mordförsök samt för mordet på sin 17-åriga styvsyster, som var adopterad från Kina.

Han har själv inte velat förklara sig i förhör och underhäktningsförhandlingarna i Oslo tingsrätt log han mot journalisterna på plats.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet och väcker starka minnen till sommaren 2011 då Anders Behring Breivik dödade 77 personer, varav de flesta barn och ungdomar, i ett högerextremt terrordåd i Oslo och på ön Utøya.

Philip Manshaus är nu häktad i fyra veckor, varav minst två av dem i full isolering.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga