Inrikes #59/2019

Demonstration för ny könstillhörighetslag

Hbtq-organisationer och -aktivister vill att den svenska könstillhörighetslagen behöver uppdateras så att den administrativa processen baseras på självbestämmande. Bilden är från prideveckan i Stockholm 2016. Foto: Christine Olsson/TT

En ny lag om könstillhörighet var tänkt att träda i kraft i år, men ännu har ingen proposition lagts fram. Under torsdagen organiserades en demonstration för en ny könstillhörighetslag på Medborgarplatsen i Stockholm.

Regeringen aktualiserade frågan om en förändring av könstillhörighetslagen år 2017, med tanken att genomföra ändringen av lagen år 2018. Än har dock inget skett och ingen proposition är lagd hittills i år.

Jêran Rostam, förbundsordförande för RFSL Ungdom. Foto: Press

Under Prideveckan anordnar Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, RFSL, en demonstration för att sätta igång debatten igen.

– Vi vill att lagen delas upp i två olika lagar, med en lag som reglerar det medicinska och en lag som reglerar hur man kan byta juridiskt kön, säger Jêran Rostam som är förbundsordförande för RFSL Ungdom.

År 1972 var Sverige först i världen med att göra det möjligt för personer att ändra sitt juridiska kön. För att göra det var man tvungen att genomföra en utredning och könsbekräftande vård, samt sakna fortplantningsförmåga. Det sistnämnda innebar att de flesta steriliserades.

Under 2000-talet har förändringar skett som förbättrat och förenklat livet för transsexuella personer och år 2013 ströks kravet på avsaknad av fortplantningsförmåga. Steriliseringarna upphörde alltså.

Vi kämpar för att lagar ska förändras så att alla kan leva ett bra liv och känna sig trygga.
Jêran Rostam, förbundsordförande, RFSL Ungdom

The International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association, ILGA, placerar i sin årliga rapport över situationen för hbtq-personer i Europa Sverige på tionde plats.

En av anledningarna till att landet inte kommer högre i rankningen är just den svenska könstillhörighetslagen, som organisationen menar behöver uppdateras, bland annat så att den administrativa processen baseras på självbestämmande.

RFSL Ungdom vill se en förändrad lagstiftning som utgår mer från transpersoners självidentifikation och självbestämmande. Genom att göra byte av juridiskt kön till en administrativ process utan krav på en medicinsk diagnos och vice versa vill de ge möjlighet till all vård utan krav på en ändring av det juridiska könet.

– Vi kämpar för att lagar ska förändras så att alla kan leva ett bra liv och känna sig trygga, säger Jêran Rostam.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984